nieuws

Aantal overvallen op cafetaria’s fors toegenomen

Bedrijfsvoering

Het aantal overvallen op cafetaria’s is vorig jaar flink toegenomen. Maar liefst 172 cafetaria’s waren het slachtoffer van een overval tegen 121 in 2008, een toename met 42 procent.

Aantal overvallen op cafetaria’s fors toegenomen

Dit blijkt uit cijfers van het Nederlands Politie Instituut. De toename is volgens Ron Looije, woordvoerder voor de Raad van Korpschefs, voor een belangrijk deel te wijten aan ‘gelegenheidsovervallers’, jonge daders die impulsief een overval plegen.

‘Cafetaria’s zijn laat open, hebben relatief weinig personeel en zijn makkelijk te betreden’, verklaart Looije de populariteit van de fastfoodbedrijven bij deze overvallers.

De stijging treft niet alleen cafetaria’s. Voor de totale horeca steeg het aantal overvallen van 881 naar 991. Ook hotels zijn steeds vaker slachtoffer van overvallen, Het is meer dan verdubbeld, van 30 naar 67.

De stijging past in de trend van het totale aantal overvallen dat van 2165 in 2007 steeg tot 2868, terwijl de regering juist inzette op een vermindering van het aantal overvallen met 1000 eind dit jaar.

Om het aantal overvallen terug te dringen is verleden jaar Taskforce Overvalcriminaliteit opgericht, onder leiding van de Rotterdamse burgemeester, Ahmed Aboutaleb. Die heeft twee weken geleden een aantal maatregelen bekend gemaakt. Zo zet de politie al enige tijd quick response teams in die direct massaal in actie komen als een overval is gemeld.

‘We komen al een tijdje met meerdere teams (surveillancewagens) na een melding om de pakkans flink te vergroten’, zegt Looije daarover. ‘Er worden zelfs helicopters ingezet. Onze eerste indruk is dat dit al resultaat oplevert.’

Daarnaast stellen Minister Hirsch Ballin (Justitie) en staatssecretaris Heemskerk (EZ) extra geld beschikbaar voor preventie en beveiliging van bedrijven.

Reageer op dit artikel