nieuws

Aantal ijssalons blijft groeien

Bedrijfsvoering

Een ijssalon starten blijkt populair. De laatste vijf jaar zijn er ruim 200 ijssalons geopend in Nederland en de groei zet zich door.

Aantal ijssalons blijft groeien

‘IJs is enorm populair’, stelt Teun Loonen, directeur van Carpigiani Nederland, fabrikant in IJsapparatuur. Ook hij ziet dit jaar weer veel animo bij ondernemers om een ijszaak te starten. ‘Zo’n vijf jaar geleden waren er zo’n 350 ijssalons, vorig jaar waren dat er al meer 550.’

De laatste maand openen telkens weer nieuwe ijssalons. Loonen denkt dat met name het opzetten van het IJscentrum in Wageningen een positieve bijdrage heeft geleverd aan de groei van het aantal bedrijven. Dit kenniscentrum werd in 1999 opgericht door een reeks partijen uit de ijsbranche.

Loonen: ‘In het ijscentrum hebben we ons gezamenlijk als branche sterk gemaakt voor gedegen opleidingen en cursussen om het ambacht te waarborgen. Dat begint zijn vruchten af te werpen. Daar komt bij dat mensen zien dat met ijs geld is te verdienen.’

Uit een gezamenlijk onderzoek van Koninklijk Horeca Nederland (KHN), het IJscentrum en de Rabobank vorig jaar bleek dat ijssalons snel winstgevend zijn. Ruim 20 procent draait al na zes maanden ‘break-even’. Met een gemiddeld bedrijfsresultaat van tussen de twintig en 24 procent behalen ijssalons goede resultaten.

Bovendien blijkt volgens het onderzoek dat ijszaken flink profiteren van de klimaatverandering. De betere nazomers zorgen voor extra omzet. Mede daardoor steeg de gemiddelde omzet in de afgelopen jaren met ruim tien procent, luidde het oordeel van de onderzoekers.

Volgens Loonen is het bij snelle groei belangrijk om waakzaam te zijn. ‘De kwaliteit mag niet in het geding komen. Ambachtelijk ijs heeft een heel goed imago, dat moet zo blijven.’

Begin deze maand openen weer diverse ijssalons haar deuren. Keten MIN12 opent twee zaken en zo starten komende week individuele ondernemers in Uden en Beneden-Leeuwen.

Reageer op dit artikel