nieuws

NVWA en KHN werken samen aan toezichtsysteem

Bedrijfsvoering

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) werken samen aan een kleurcoderingssysteem waarbij horecaondernemers in vier categorieën worden ingedeeld. Door middel van kleuren wordt aangegeven in welke mate horecabedrijven voldoen aan wet- en regelgeving.

NVWA en KHN werken samen aan toezichtsysteem

Volgens inspecteur-generaal Wim Schreuders van de NVWA, die gisteren over het plan sprak zo meldt vmt.nl, hanteert het systeem vier kleuren: rood, oranje, groen en wit.

Horecazaken die groen krijgen voldoen op basis van historische gegevens aan wet- en regelgeving op het gebied van voedselveiligheid, roken en alcohol. Behalve op eigenverklaring kunnen bedrijven ook groen krijgen op basis van een betrouwbare certificering of een convenant, meldt vmt.nl.

De kleur oranje krijgen horecazaken als is gebleken dat hun naleving van de wet- en regelgeving verbetering behoeft en rood is voor ondernemers die de afgelopen twee jaar meerdere maatregelen hebben gekregen van de NVWA en bij wie er dus een voedselveiligheidsrisico bestaat. Wit is voor de grote groep bedrijven die geen eigen verklaring bij de NVWA aanleveren en waarover weinig tot geen informatie is.

‘Deze werkwijze is een heel concrete uiting van ons principe “Vertrouwen tenzij”. Dat vertrouwen toetsen we natuurlijk periodiek en steekproefsgewijs’, aldus Schreuders op vmt.nl.

Straks kan iedereen via de website van de VNWA zien welke kleur een horecabedrijf heeft. Schreuders laat weten dat KHN en de NVWA nog in de ideeënfase zitten. Schreuders: ‘Daarna volgt de uitwerking waarbij de ervaringen in de VS en Verenigd Koninkrijk zullen worden meegenomen’.

Reageer op dit artikel