nieuws

KHN tegen openbaarmaking controlegegevens VWA

Bedrijfsvoering

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dat de Voedsel en Waren Autoriteit stopt met het openbaar maken van controlegegevens bij ketens maar wordt daarin niet gesteund door alle fastserviceketens.

KHN tegen openbaarmaking controlegegevens VWA

Sinds kort publiceert de VWA controlegegevens van formulebedrijven op internet. Ketens worden daarbij in drie categorieën verdeeld: groen gelabelde bedrijven die goed presteren, ‘oranje’ bedrijven die een beperkt risico kennen en in het uiterste geval een code ‘rood’. Uiterlijk 2011 worden ook de resultaten van individuele bedrijven gepubliceerd.

KHN is mordicus tegen de openbaarmaking op internet. ‘De melding blijft twee jaar staan, ook als een bedrijf eventuele problemen snel heeft opgelost problemen ’, zegt woordvoerder Joris Prinssen. ‘Bedrijven kunnen hierdoor ernstige imagoschade lijden.’ Volgens Prinssen heeft de VWA genoeg sanctiemogelijkheden voorhanden (waarschuwingen en boetes) om niet presterende bedrijven aan te pakken en is aan de schandpaal nagelen een te zwaar middel. Op sectorniveau wordt hetzelfde gedacht. Sectorvoorzitter Fastservice van KHN Jos van Alphen: ‘Je kunt voor incidenten te hard gestraft worden. Overigens ben ik wel blij dat cafetariaketens goed tevoorschijn komen.’

Voorstanders

De achterban van KHN is niet eensgezind. Formules als Spare REib Express en Snackpoint juichen de publicatie juist toe. Ze zeggen dat het hen de kans geeft zich te onderscheiden. ‘Bovendien wist iedereen van te voren dat dit eraan zat te komen’, zegt Remco Robelus namens Spare Rib Express.

De kans dat de openbaarmaking wordt teruggedraaid lijkt een utopie. ,,De beslissing is op het ministerie van Volksgezondheid genomen, , zegt VWA-woorvoerder Annemieke Herberigs. Om toe te voegen: ‘Het is juist een trend om meer dingen openbaar te maken.’

Eerder kwam KHN al in actie tegen het publiceren van de resultaten van steekproeven naar ‘Verantwoord frituren’. Achteraf lijkt het dat deze publicatie de campagne juist een positieve impuls gaf.

Reageer op dit artikel