nieuws

Venezuela sluit ruim 100 zaken McDonald’s

Bedrijfsvoering

De Venezolaanse belastingdienst heeft vorige week 118 vestigingen van McDonald’s in het land voor 48 uur gesloten. Dit als straf voor geconstateerde onregelmatigheden in de boekhouding.

Venezuela sluit ruim 100 zaken McDonald’s

In Venezuela zijn 132 filialen van de Amerikaanse fastfoodketen, waarvan de 118 getroffen zaken in handen zijn van drie franchisenemers. Volgens de belastingdienst klopten de in- en verkoopadministratie niet, en was er te weinig belasting betaald.

Van zware overtredingen was nauwelijks sprake, want alledrie de franchisenemers hoefden slechts een boete van 535 dollar (396 euro) te betalen.

Onder president Hugo Chavez heeft de belastingdienst van Venezuela al veelvuldig bedrijven voor korte tijd gesloten als straf voor het niet naleven van de regels. Of dat ook altijd terecht is, is maar de vraag, schrijft CNN.

Drie jaar geleden werden al eens 80 restaurants, van één franchisenemer, voor drie dagen gesloten. Vorig jaar nog moesten zowel Coca-Cola als Pepsi hun Venezolaanse kantoor twee dagen dicht doen.

Aanhangers van uitgesproken tegenstander van de VS Chavez beschuldigen regelmatig Amerikaanse bedrijven van het uitbuiten van Venezolaanse arbeiders, en roepen regelmatig op tot boycotten. Het sluiten van kantoren en restaurants van Amerikaanse ketens wordt dan ook gezien als ‘Amerikaantje pesten’.

Meer berichten over McDonald’s:

Reageer op dit artikel