nieuws

Noorse Franchisenemers klagen McDonald’s aan

Bedrijfsvoering

Alle 56 franchisenemers van McDonald’s in Noorwegen klagen de nationale organisatie van de fastfoodgigant aan. Ze zijn ontevreden over de hoge onderhouds- en verzekeringskosten die ze het hoofdkantoor moeten betalen.

Noorse Franchisenemers klagen McDonald’s aan

‘Dit is niet bepaald een happy meal’, aldus één van de verbitterde Noorse McDonald’s-franchisenemers op de site van de Noorse krant Aftenposten.

Het conflict tussen McDonald’s en haar franchisenemers gaat over de fees die betaald moeten worden aan het hoofdkantoor.

Alf Flørnes is één van de weinigen die durft te spreken over het conflict, ondanks de vrees voor represailles van het McDonald’s-management. Volgens hem worden hij en zijn collega’s uitgenkepen door McDonald’s, en weigert het bestuur te onderhandelen. Ook kreeg hij, toen hij franchisenemer werd, slechte 30 minuten om het 50 pagina’s dikke contract door te lezen, wat ook nog eens in het Deens opgesteld was.

‘Er is niets mis met het systeem van McDonald’s in het algemeen, er is iets mis met hoe het menagement in Noorwegen opereert’, vindt Flørnes.

McDonald’s in Noorwegen heeft niet op vragen van de Noorse pers willen reageren, net als de advocaat van het hamburgerbedrijf.

Meer berichten over McDonald’s:

Reageer op dit artikel