nieuws

Uitvinder diepvriesfrites overleden

Bedrijfsvoering

JR (John Richard) Simplot, de oprichter van de gelijknamige (Amerikaanse) frites fabrieken, en de uitvinder van de diepvriesfrites, is op 99-jarige leeftijd overleden.

Uitvinder diepvriesfrites overleden

Al op zijn 14-de verliet Simplot huis en haard om zijn geluk te beproeven. Hij stortte zich in de landbouwbusiness, en kocht in 1928 zijn eerste aardappelsorteermachine die hem de mogelijkheid gaf een bedrijf op te bouwen.

Hij vergaarde een belangrijk deel van zijn fortuin in de Tweede Wereldoorlog toen hij gedroogd aardappelpoeder leverde aan het Amerikaanse leger.

Eind jaren veertig lukte het Simplot om op grote schaal diepvriesfrites te maken en leveren. Deze markt explodeerde doordat Amerikanen thuis diepvriezers kregen en doordat het product op grote schaal werd toegepast door fastfoodketens. Hij mocht McDonald’s, Burger King en Wendy’s tot zijn klanten rekenen.

In 2007 werd zijn vermogen door Fortune geschat op 3,6 miljard dollar, wat hem de 89e plaats op de lijst van rijkste Amerikanen opleverde.

Het bedrijf dat JR opbouwde is nog steeds in handen van de familie en draaide verleden jaar een omzet van rond de drie miljard dollar (1,9 miljard euro).

Reageer op dit artikel