blog

Blog: Snelwegen blokkeren voor de cafetaria

Bedrijfsvoering 772

Snelwegen blokkeren is tegenwoordig een populaire manier om ergens tegen te demonstreren. Ik, als liefhebber, wil in de toekomst misschien ook demonstreren, en dat heeft te maken met de cafetaria.

Blog: Snelwegen blokkeren voor de cafetaria

Ik heb het over duurzaamheid en de opkomst van vegetarische en veganistische producten. Laat ik allereerst zeggen dat er echt wel wat moet gebeuren met vleesproductie en -consumptie in de wereld. Dat is wellicht het volgende knelpunt waar de boeren de weg voor blokkeren. Maar ondanks dat er inmiddels vegetarische snacks en andere producten zijn die gewoon goed smaken, ondanks het bewustzijn, ben ik ook nog altijd liefhebber van de ‘echte’ versies.

Zielsongelukkig

Thuis komen er echter weleens producten op tafel waar ik niet blij van word. Pasta van courgette-slierten en tofu in plaats van gehakt, glutenvrije koekjes, suikerloze brownies, yoghurt met 0 procent vet; samen met alle oorlogen in de wereld zijn dat dingen die mij echt ziels­ongelukkig maken. Er zit een soort blokkade in mij die mij ervan weerhoudt om dat soort producten te omarmen.

Minder vlees eten

Maar het vegetarische en duurzame denken is wel mijn huis binnengeslopen. Mijn vrouw wil minder vlees eten, mijn dochter wil vaker naar school fietsen en mijn zoon vraagt al een paar jaar wanneer we nou eens een Tesla kopen. En ook ik zie de hoeveelheid plastic die we wekelijks van de supermarkt naar huis slepen en vervolgens weggooien. Als ik hoor hoeveel water er nodig is om één hamburger te produceren, zet me dat echt wel aan het denken.

Geleidelijk

Ik vertel dit omdat ik – naast chef-redacteur van Snackkoerier – ook consument ben van de cafetaria, net als mijn vrouw en kinderen. Ik verwacht niet dat we ooit hardcore veganisten worden, maar we worden wel steeds bewuster. Geleidelijk. Dat is mijns inziens ook de manier waarop het in de cafetaria zal gaan; geleidelijk. En als ondernemer moet je laten zien dat je ermee bezig bent.

Ouderwets genieten

Maar er is een duidelijke grens. De cafetaria moet wel de cafetaria blijven. Laten we in vredesnaam de plekken behouden waar we nog ouderwets kunnen genieten van een echte vleeskroket of een frikandel. Want daar gaat het in de cafetaria uiteindelijk om; genieten. Als dat ooit in gevaar zou komen, ga ik net als de boeren de snelweg blokkeren.


Reageer op dit artikel