blog

Arn Zuyderduin: Gesteund of geketend door franchisegevers?

Bedrijfsvoering 604

Arn Zuyderduin: Gesteund of geketend door franchisegevers?
Foto: Ralf Silvius

Het zal geen verrassing zijn dat ik niet geschikt ben voor het uitbaten van een franchisezaak. Ik vind juist de aspecten die franchisegevers voor hun rekening nemen, leuk om zelf te doen. Het bepalen van de uitstraling, het assortiment en de marketing zijn precies de werkzaamheden die mij voldoening geven. Ik ben er simpelweg te eigenwijs voor.

Er zijn ook ketens die bepaalde zaken veel beter kunnen dan ik. Training van personeel en borgen van kwaliteitsstandaarden bijvoorbeeld. Wat dat betreft kan ik alleen maar mijn pet afnemen voor bijvoorbeeld McDonald’s. Ik schat in dat je zelf overigens niet veel te vertellen hebt over de bedrijfsvoering. Ik kan me dus goed voorstellen dat ondernemers die minder plezier beleven aan die facetten, kiezen voor een club die deze taken voor hen overneemt. Dat kan dan voor de resultaten en uitstraling van de zaak beter zijn. Dat is slim ondernemen.

De juiste franchisegever

Toch is het goed om te zoeken naar een franchisegever die precies dat voor je doet waar je behoefte aan hebt. Ik zie te veel voorbeelden van formules die niet inspelen op de behoefte van een bepaalde locatie. Zo werd er enige jaren geleden in Amersfoort een formulezaak geopend die koos voor een gezondere uitstraling. In de counter vond je bekers jus d’orange en broodjes gezond naast de trekloketjes met frikandellen. Maar naast deze cafetaria zat al een goede broodjeszaak met diverse broodjes, sapjes en smoothies. De cafetaria zit er nog wel, maar de formule, sapjes en broodjes zijn aan de kant gezet.

Contracten goed lezen

Mijn advies: ga niet over één nacht ijs als je wilt aansluiten bij een keten. En besef dat jij uiteindelijk de rekeningen betaalt, niet de franchisegever. Lees ook goed de contracten door. Hoe kun je scheiden als het geen goed huwelijk blijkt te zijn? Voor je het weet ben je geketend.

Arn Zuyderduin
Vlaams friteshuis van Gogh, Amersfoort
arn@vangoghfrites.nl


Reageer op dit artikel