blog

Arn Zuyderduin: Reken af met routine

Bedrijfsvoering 1095

Arn Zuyderduin: Reken af met routine

Ons werk bestaat voor een groot deel uit automatismen, zeg routine. We hebben de handelingen die we verrichten, zó in ons systeem zitten, dat het net tandenpoetsen is.

Nu komt het voor dat je moet afwijken van de routine, bijvoorbeeld als iemand frietjes bestelt zonder zout. Het is me weleens gebeurd dat ik met betreffende klant een gesprek voerde over de impact van zo’n dieet op het dagelijks leven. Ondertussen schudde ik doodleuk zout over de friet!

Ontregelen van routine

Tegenwoordig zet ik het zout in zo’n geval buiten handbereik. Met het ontregelen van de routine bouw ik een reminder in voor mezelf. Dat helpt!

Frikandel speciaal zónder ui

Nog een klassieker: de frikandel speciaal zonder ui. Hoe vaak is het jou niet gebeurd dat je er toch uitjes op doet?

Codeer de frikandel als het ware, één streepje is zonder ui

Daar is een hulpmiddeltje voor. Wanneer je de frikandel zelf insnijdt, heb je de mogelijkheid om haaks op de inkeping ook één of meer inkepingen te maken. Op die manier ‘codeer’ je de frikandel als het ware. Eén streepje is zonder ui, twee streepjes is een frikandel met ketchup in plaats van curry. Drie betekent dat je de bon even moet checken. Je voorkomt op deze manier veel missers.

Bestelling tot in detail registreren

Voeding is een steeds belangrijker onderdeel van wie je bent. En zelf de bestelling ‘componeren’ is een creatieve uitdrukking van de klant. Daarom is het handig om je bestellingen tot in detail te kunnen registreren. Vervolgens kun je er de aandacht aan geven die nodig is. Afrekenen met je automatismen is daar onderdeel van.

Slimme oplossingen

Bespreek eens in je team waar automatismen je in de weg zitten, want deze afwijkende verzoeken zullen alleen maar toenemen in de toekomst. Er zijn door je personeel vast al slimme oplossingen bedacht om te routine te doorbreken, die nog niet door iedereen worden toegepast.

Arn Zuyderduin
Vlaams friteshuis van Gogh, Amersfoort
arn@vangoghfrites.nl


Reageer op dit artikel