blog

Jos Muller: Social Deal? No deal!

Bedrijfsvoering 2015

Jos Muller: Social Deal? No deal!
Foto: Nol Havens

Ondanks dat ik ertegen ben, is het er toch van gekomen. Onlangs ben ik met wat vrienden een hapje wezen eten met Social Deal.

De locatie was een brasserie bij een camping in het Brabantse land. Het eten was niet onaardig en met vrienden is het altijd gezellig. Vanwaar dan mijn bezwaar?

Voor wie Social Deal niet kent: het is een site of een app waar consumenten allerlei aankopen kunnen doen met een enorme korting. Heel populair voor uit eten gaan, maar ook een bezoek aan de sauna of sportschool en een ontharingsbehandeling behoren tot de mogelijkheden.

De kortingen kunnen oplopen tot wel 80 procent. Naast de enorme korting staat de ondernemer ook nog een flink deel van de opbrengst af aan Social Deal. Geld verdienen wordt dus een uitdaging.

Slimmer

En daar zit een deel van mijn morele bezwaar; is het als ondernemer niet veel slimmer om, als je dan toch korting wilt of moet geven om gasten binnen te halen, dit gerichter in te zetten door bijvoorbeeld zelf via social media te adverteren? Dat is volgens mij veel goedkoper, en naast de korting houd je dan tenminste nog iets over.

Verkeerde boodschap

Het tweede deel van mijn bezwaar ligt in de boodschap die we als ondernemers afgeven aan onze consumenten. Alles moet tegenwoordig goedkoop. De supermarkten zijn al sinds het begin van deze eeuw bezig om ons op te voeden dat eten goedkoop moet zijn.

De horeca doet inmiddels via Social Deal hetzelfde. En blijkbaar vindt de gast van nu het dus heel normaal dat hij een driegangenmenu kan krijgen voor €14,50. Dan moet diezelfde gast ook niet vreemd opkijken dat producenten manieren moeten vinden om er nog iets aan over te houden, waarbij dierenwelzijn en milieu niet altijd op de eerste plaats komen.

Betalen voor kwaliteit

Ik ben van mening dat voor kwaliteit gewoon betaald moet worden, en dat onze voeding daar ook onder valt. Nog even los van het feit dat de grondstoffen niet als enige de verkoopprijs bepalen. Voor mij dus geen Social Deal meer. Wie volgt?

Reageer op dit artikel