blog

Blog: Plastic is no longer fantastic

Bedrijfsvoering 210

‘Papa, waarom rijden wij niet in een elektrische auto? Weet je wel dat de aarde doodgaat?’ Soms kan mijn zoontje met een vraag uit de hoek komen waarop ik even geen antwoord heb. Het kan best zijn dat hij in de cafetaria ook vraagt waarom de friet in een plastic bakje komt. Wat is dat het antwoord?

Blog: Plastic is no longer fantastic

Het klimaat- en milieuvraagstuk begint ook in de horeca een steeds grotere rol te spelen. Daarbij zal het de komende tijd zeker gaan over eer over het reduceren van plastic, althans, de wegwerpversie. Verschillende alternatieven voor bijvoorbeeld plastic frietbakjes dienen zich aan. De uitdaging zit echter in de extra kosten, net als bij die elektrische auto.

Afwachten

Duurzame alternatieven zijn er wel, maar kosten vier keer zoveel. Dat is voor sommige ondernemers een prijsstijging die ze op dit moment niet willen of kunnen slikken. Misschien wachten ze tot het laatste moment, als de vraag zo is toegenomen dat de prijs vanzelf zakt. Sommige kenners denken echter dat dat voorlopig niet zal gebeuren.

Anderen zien de overstap naar bijvoorbeeld karton als een manier om het goede voorbeeld te geven in de strijd tegen wegwerpplastic. En die hogere inkoopprijs verrekenen ze wel met de prijzen in de winkel, samen met de btw-verhoging en de hogere frietprijzen. Als je kwaliteit verkoopt en je er richting gasten een goed verhaal bij hebt, moet dat geen probleem zijn.

Oorlogsverklaring

Het zou mooi zijn als de totale horeca het goede voorbeeld kan geven door wegwerpplastic de oorlog te verklaren. Zou een organisatie als KHN daar niet het voortouw in kunnen nemen door samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een transitieplan te ontwikkelen? Ik denk dan aan een campagne om ondernemers bewust te maken en te ondersteunen.

Dan ga ik intussen nadenken over de vraag van mijn zoon. Weet iemand waar ik een leuke tweedehands Tesla op de kop kan tikken voor een mooi prijsje?

 

Dennis van Asselt
Chef-redacteur Snackkoerier
dennisvanasselt@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel