blog

Blog: leg je friet eens op de weegschaal

Bedrijfsvoering 780

Als gevolg van een tegenvallende oogst kan de friet in de cafetaria weleens kleiner en duurder worden. Ik zou zeggen: neem je portionering en prijzen sowieso eens onder de loep.

Blog: leg je friet eens op de weegschaal

Moeten we ons daadwerkelijk zorgen maken over de gevolgen van de oogst voor de friet in de zaak, of valt het allemaal wel mee? Dat de opbrengst van het land minder zal zijn, is wel duidelijk. En dat de aardappels als gevolg van de aanhoudende droogte kleiner zullen zijn, daar is iedereen het ook wel over eens. Volgens de Vavi, de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie, wordt het voor de fabrikanten een uitdaging om te voldoen aan de specs voor de langere producten.

Duurdere friet?

Maar of een slechte oogst daadwerkelijk leidt tot duurdere friet in de cafetaria valt nog te bezien, gezien de prijsafspraken die frietfabrikanten met telers en grossiers hebben gemaakt. Echter, als de fabrikanten op de vrije markt duurdere aardappels moeten bijkopen, is het de vraag of die afspraken standhouden. Vervolgens is het aan de grossiers om hun prijzen wel of niet te verhogen.

Blijven klanten weg?

Pas daarna, aan het eind van die hele keten, is de friturende ondernemer aan zet. Slik je een prijsverhoging om je gasten tevreden te houden? Voor hoe lang? Denk ook aan de btw-verhoging die eraan komt. Ben je bang dat klanten echt wegblijven als de friet 10 cent duurder wordt? Als het goed is, komen ze naar jouw cafetaria voor zaken als kwaliteit, service en klantvriendelijkheid.

Zwaardere porties

Wat ik daarnaast interessant vind: als de friet kleiner is, heb je meer nodig om het bakje te vullen, dus wordt het zwaarder. Met lange frieten vult het bakje sneller omdat er meer lucht tussen zit. Besluit je als ondernemer om met kleinere friet dan maar iets meer weg te geven?

Misschien is dit alles een aanleiding om de prijzen en portionering in je zaak eens onder de loep te nemen. Het kan lonen om na te gaan hoeveel gram friet er eigenlijk in een bakje, puntzak of gezinszak gaat. Zijn daar duidelijke afspraken over? Of neem je genoegen met nattevingerwerk?

Reageer op dit artikel