blog

Blog: de AVG is lastige materie

Bedrijfsvoering 308

‘Die AVG, ben je daar al mee bezig?’ ‘AVG?’, zegt de cafetariahouder. ‘Ja, de Algemene verordening gegevensbescherming. Deze vervangt de Wet bescherming persoonsgegevens. Lastige materie.’

Blog: de AVG is lastige materie

‘Oké, wat heeft dat met mij te maken?’

‘Nou, het gaat om hoe je met persoonsgegevens omgaat. De nieuwe regels zijn veel strenger voor bedrijven.’
‘Dat is toch alleen voor grote bedrijven die veel met persoonsgegevens werken?’

‘Nee, ook voor kleine bedrijven.’
‘Toch niet voor een cafetaria?’

‘Jawel. Denk maar aan je bewakingscamera, je personeelsdossiers. Hangen de telefoonnummers van medewerkers op het prikbord? Kijk je weleens op de Facebookpagina van een sollicitant zonder dat je dat eerst meldt? En als een medewerker ziek is, mag je wel de datum van ziekmelding noteren, maar niet de aard ervan. Je mag er eigenlijk zelfs niet naar vragen. En als ze het zelf vertellen, mag je ernaar luisteren en vragen of je iets kunt doen voor ze, maar je mag het niet in een systeem verwerken. Bewaar je gastgegevens, stuur je weleens mailtjes naar gasten? Heb je een privacyverklaring op je site? Heb je een SSL-certificaat?’

‘SSL-certificaat?’

‘Ja, Secure Sockets Layer. Dan wordt er een beveiliging geplaatst tussen de server van jouw website en een internetbrowser. Zo gaan hackers er niet met de data vandoor.’
‘Wat een gedoe allemaal. Ik heb wel andere dingen aan mijn hoofd. Ik kan geen goed personeel vinden en die acrylamide-wetgeving wordt ook nog een dingetje. Ik ben trouwens ook druk bezig om de bezorging helemaal zelf te gaan doen. Maar goed, ik ga me wel verdiepen in die AVG. Hé, wil je die nieuwe saus proberen bij de friet?’
‘Ja, lekker.’

>>Lees ook>>De nieuwe AVG: hoe ook de cafetaria met de privacywet te maken krijgt

Reageer op dit artikel