blog

Arn Zuyderduin: praktisch denken

Bedrijfsvoering 1216

Van tijd tot tijd moet het, of je wilt het zelf; verbouwen. Het interieur van je zaak wordt sleets of de routing klopt niet meer. De tijd is gekomen om je zaak aan te pakken. Onlangs doorliep ik met mijn eerste vestiging een interessant proces.

Arn Zuyderduin: praktisch denken
Foto: Ton Kastermans / Daniëlle van Coevorden

Allereerst moest ik leren snoeien. In één zaak maakten we zelf vers roomijs. Erg lekker en we realiseerden leuke verkopen. De andere twee zaken leenden zich daar niet voor. Omdat ik had besloten dat het snijden van onze aardappels centraal moet staan in alle winkels, besloot ik de verkoop van ijs te staken. Die prominente plek moest worden ingenomen door ons prominente product: friet! Dat doet even zeer en betekent afscheid nemen van een product en ambacht.

Overigens accepteert de gast een stap als deze makkelijk als je motiveert dat je alles in het teken zet van verhoging van kwaliteit. Dat geeft je misschien extra moed om keuzes te durven maken.

Praktischer

Wat me verder veel voldoening heeft gegeven, is om de zaken praktischer te maken. We kennen ze allemaal wel, van die hoekjes die je moeilijk schrobt. Of een plank die eigenlijk net te krap is voor alles wat je erop wenst te zetten. Het zijn die investeringen die niemand ziet maar het werk zoveel prettiger maken.

Snackmanden

Zo laat ik in de bakwanden naast de snackpan een kleine neutrale ruimte maken met een rooster erin. Daar legen we de snackmanden in en serveren vandaaruit, in plaats van de snacks stuk voor stuk uit het mandje te halen. Het voordeel is dat het mandje snel vrij is en de volgende snacks weer de olie in kunnen. Dat scheelt dertig, veertig seconden en geeft overzicht.

Ik kan er ook zo intens van genieten als ik zo’n zelfbedachte oplossing zie bij een collega. Ik heb overigens niet de illusie dat perfectie haalbaar is. Of ik ben niet zo handig, dat kan ook. Maar klaar is het nooit.

Arn Zuyderduin
Vlaams friteshuis van Gogh, Amersfoort
arn@vangoghfrites.nl

Reageer op dit artikel