blog

Arn Zuyderduin: geen gebakken lucht

Bedrijfsvoering 561

Mijn zaken bevinden zich alle drie in de binnenstad van Amersfoort. De eerste opende in 1999, in 2012 volgde nummer twee en in 2017 werd de derde zaak onthuld. Die laatste heeft me veel hoofdbrekens gekost. Want inmiddels is de uitstraling van een frietzaak niet zo simpel meer.

Arn Zuyderduin: geen gebakken lucht
Foto: Ton Kastermans / Daniëlle van Coevorden

Het wemelt in ons land van de creatief ingerichte zaken. Geweldig om vast te stellen dat de tijd van een inrichting met vitrine, gefineerde counters en lichtbakken achter ons ligt.

Nieuw logo

De verpakking, het interieur, het logo, het is allemaal onderdeel van je imago. Toen ik een zelf geknutseld ontwerp van een nieuw logo postte op Facebook, was de kritiek niet mals: te dit, te dat en meer opmerkingen die je nu eenmaal krijgt bij het presenteren van zoiets. Ik was dan ook van Brabants bont naar zwart-wit gegaan.

Het meest gegeven commentaar luidde dat dit nieuwe design absoluut niet aansloot bij het beeld van mijn gasten over Van Gogh. Er stond in de commentaren ook nog een tip: praat eens met conceptontwikkelaar Enbiun.

Analyse

Nu ben ik normaal niet zo van de bureaus, toch was ik erg nieuwsgierig naar de werkwijze. Ik had behoefte aan een goede analyse en het ontbrak mij aan een visie. De conceptontwikkelaar deed dit voorstel: wij maken een analyse en komen met ontwerprichtingen. Vond ik het inderdaad ‘gebakken lucht’ dan kon ik vriendelijk bedanken voor de moeite en verder shoppen. Ze stelden me veel vragen en deden onderzoek.

Schot in de roos

De analyse en het voorstel was een schot in de roos: de herkenbare elementen werden niet veranderd maar door goed design verbeterd. Het was heel fijn om te ervaren dat er echt naar mijn wensen was geluisterd. Ik heb veel geleerd en ik heb een beter idee over wat ik vooral wel maar ook niet moet doen. Het was de beste investering in jaren.

>>Lees ook>>Arn Zuyderduin: de perfecte gehaktbal

Arn Zuyderduin
Vlaams friteshuis van Gogh, Amersfoort
arn@vangoghfrites.nl

Reageer op dit artikel