blog

The Grease Happiness

Bedrijfsvoering 47

Na weer een week oergezond koken uit de kartonnen doos van Hello Fresh, had het gezin behoefte aan een portie mildheid. Dus gingen we naar de McDonald’s en bestelden vier Big Mac-menu’s en voor de jongste een Happy Meal.

The Grease Happiness

Oh ja, en wat extra porties mayonaise. Omdat we zo gelachen hadden om de uitspraak van The Green Happiness-meisjes dat een ei de menstruatie van een kip is. De twee zijn geen wetenschappers, ze vertellen ons alleen wat we diep van binnen al wisten.

Over ons eten wordt steeds vaker de meest radicale onzin beweerd. En niet alleen door de blije eitjes van The Green Happiness. Recent wees het Voedingscentrum vers vruchtensap aan als gif. Iets wat diep van binnen al lang wisten natuurlijk.

Manu Steijaert, sinds een jaar de baas van McDonald’s Nederland, beloofde vorige week beterschap. Hij wil zijn bedrijf verser en gezonder maker. McDonald’s lijkt nu meer op een supermarkt dan op een restaurant, klaag hij. Fout, Manu! McDonald’s is geen supermarkt en ook geen restaurant. Het is een fabriek, een assemblagelijn voor bevroren vleesschijven. Dat vinden we nou juist zo leuk met z’n allen. Af en toe. In Nederland eten we 18,6 miljard maaltijden per jaar. McDonald’s verkoopt er zo’n beetje 100 miljoen, een half procent van het totaal. Dus waar hebben we het over?

Op de vraag of gezonde producten wel zijn bedoeld voor een hamburgerketen, zei Steijaerts voorganger Jo Sempels ooit: ‘Ik ga nooit de basis van het bedrijf verloochenen. We zijn geen saladebar.’ Misschien moet Steijaert nog eens een hamburgertje eten met Sempels?

Of een voorbeeld nemen aan Ron Blaauw. Die begint een klassieke Parijse bistro met op de kaart stevige kost als romige aardappelpuree en gebakken bloedworst met appeltjes. Natuurlijk gemaakt met roomboter. De topkok heeft een schurfthekel aan het geneuzel voer eten. ‘We nemen het allemaal veel te serieus’, vindt hij. Blaauw voorziet een kentering.

Diep van binnen wisten we dat al lang natuurlijk.

Reageer op dit artikel