blog

Autonomous pizza delivery vehicle

Bedrijfsvoering 46

Pizzabezorger Domino’s gaat experimenteren met pizzabezorgrobot, las ik ergens. De ‘first autonomous pizza delivery vehicle’ zoals het ding officieel heet, lijkt in de verte op R2-D2 en rijdt deze zomer zijn rondjes op de campus van Universiteit Utrecht.

Autonomous pizza delivery vehicle

tudenten zijn namelijk een heel belangrijke doelgroep voor pizzabakkers, meldt Domino’s. Ik vind het karretje nogal old school en een pizzadrone meer van deze tijd. Hoe het ook zij, de robot is wat je noemt een interessant stukje automatisering.

In onze branche is het belang van menselijke arbeid groter dan ooit. Kwam de maaltijd in een doorsnee restaurant nog niet zo lang geleden uit een pakje of een zakje, tegenwoordig draait een kok er z’n hand niet voor om zelf een heel varken uit te benen.

Vorige week was ik bij het NK voor sommeliers. De kandidaten daar waren zó goed dat ze aan de wijn konden ruiken wanneer de boer in de wijngaard was geweest. Volgens de jury van het NK was het vakmanschap nog nooit zo hoog als deze keer. Net als de witte brigade, presteert onze zwarte brigade op een niveau dat twintig jaar geleden niemand voor mogelijk hield.

Al die ambachtelijkheid is fantastisch voor de gast. Maar er zit een keerzijde aan: de arbeidsproductiviteit in de horeca daalt. Een tijdje geleden concludeerde het CBS dat de arbeidsproductiviteit in de Nederlandse horeca in 10 jaar met 20 procent is afgenomen. Terwijl de hele wereld er vrolijk op los automatiseert en rationaliseert, wordt onze branche kleinschaliger en arbeids-intensiever.

Het gaat allemaal goed zolang gasten bereid zijn voor die inspanning te betalen en werkgevers de lonen blijven uitkeren. Dat dat laatste blijkens een onderzoek in de vorige editie van Misset Horeca soms moeizaam gebeurt, in ieder geval als het om overuren gaat, zegt wat over de houdbaarheid van ambachtelijke horeca.

Vroeg of laat zal ook onze branche aan meer efficiency moeten geloven. Met of zonder robots.

Reageer op dit artikel