artikel

Zo profiteert Kwalitaria de Bikbar van eigen recycleplan

Bedrijfsvoering 1051

Zo profiteert Kwalitaria de Bikbar van eigen recycleplan
Medewerker Janiek Arends en ondernemer Peter Boonstra. Foto: VanVlietFotografie

Peter Boonstra van Kwalitaria De Bikbar in Emmen heeft in een jaar tijd 750 euro bespaard op zijn afvalkosten. Dit is hem gelukt door petflessen apart in te zamelen. Hij bedacht met medewerker Janiek Arends een plan om het plastic te recyclen. ‘Dit is dé oplossing. Volgend jaar willen we miljoenen flesjes recyclen.’

Ondernemer Peter Boonstra van Kwalitaria De Bikbar in Emmen is gefrustreerd. ‘Thuis heb ik een groene en een grijze container, ook nog één voor papier én moet ik mijn plastic afval apart inzamelen. Op de zaak kan ik alles bij elkaar bij het restafval gooien en betaal ik jaarlijks €2500 aan afvalkosten. Te gek voor woorden. Op het gebied van recycling is niets geregeld voor bedrijfsafval.’

Afvalpers aangeschaft

Gelukkig wordt papier wel apart ingezameld. ‘Daar heb ik een pers voor aangeschaft; dat scheelt ook al ontzettend veel geld. In het restafval zat ook nog veel lucht, onder andere door de lege flesjes van frisdranken, en daar betaal je wel voor.’

Minder afval produceren

Zo begon de zoektocht naar een manier om minder afval te produceren, te besparen op de afvalkosten en een positieve bijdrage aan het milieu te leveren. ‘Al die lucht in de zakken neemt ook veel ruimte in de vuilniswagen. Als de lucht eruit is, kan hij meer vuil meenemen in minder ritten en produceert de wagen minder uitstoot. Die optelsom kan iedereen maken’, zegt Boonstra met een glimlach.

Kwalitaria de Bikbar plastic

Foto: VanVlietFotografie

Opvallende inzamelbak

De constatering dat verbetering mogelijk was op het gebied van afval, was er twee jaar geleden al snel. ‘Vervolgens zochten we een manier om die flesjes in te zamelen en af te voeren. Het kostte me heel veel tijd en speurwerk, maar uiteindelijk heb ik er een gevonden.’

De knaloranje PETman staat inmiddels een jaar bij de deur van Kwalitaria De Bikbar en wordt veelvuldig gebruikt. In de PETman passen 250 tot 300 petflesjes. In totaal verzamelde Boonstra het afgelopen jaar 45.000 flesjes.

Eenvoudig een steentje bijdragen

Het ging eigenlijk heel eenvoudig, vertelt de ondernemer: ‘We hebben alleen een papiertje op onze gewone vuilnisbakken geplakt waarmee we duidelijk maken dat we de petflesjes apart inzamelen. En het werkt. Mensen vinden het blijkbaar fijn om op deze eenvoudige manier hun steentje bij te dragen. Sommigen lopen door het centrum en pikken het zwerfvuil op en brengen de petflesjes hiernaartoe. Of ze nemen ze mee van huis en gooien hier een hele zak in één keer in de PETman. Als beloning geven wij die mensen een ijsje of een milkshake. Het resultaat is, dat er beduidend minder zwerfvuil in het centrum ligt.’

Petflesproblematiek

Het kabinet heeft serieuze ambities op het gebied van afval. Zo moet in 2030 de helft minder grondstoffen worden gebruikt door beter om te gaan met materiaal dat er al is.

Het uiteindelijke doel is om 2050 een volledig circulaire economie tot stand te brengen. Onderdeel daarvan is ook het Europese verbod in 2021 op plastic bordjes, rietjes en roer- en wattenstaafjes voor eenmalig gebruik.

Vorig jaar maakte staatssecretaris Stientje van Veldhoven al afspraken met het (verpakkend) bedrijfsleven over plastic flesjes. De ambitie is om in het najaar van 2020 70 tot 90 procent minder plastic flesjes in het zwerfafval te hebben. Bovendien moet dan 90 procent van de kleine flessen (petflesjes) worden gerecycled.

Als dit niet lukt, is het plan om in het voorjaar van 2021 statiegeld in te voeren op deze flesjes. Op die manier hoopt Van Veldhoven mensen te stimuleren meer te recyclen.

Nadenken over volgende stap

Het verzamelen van de petflesjes is logischerwijs stap één. ‘De vraag die dan komt, is: hoe ga je zorgen dat die zakken met flesjes worden opgehaald en niet alsnog in de vuilverbranding terechtkomen?’ Hij zocht eerst contact met zijn eigen afvalinzamelaar, maar die rekende een fors bedrag en dan moest de ondernemer een contract afnemen. ‘Natuurlijk zat ik niet op die extra kosten te wachten. Het is ook wel heel krom, dat ik zou moeten betalen voor een goede daad.’

Samenwerking met afvalbedrijven

Vervolgens schreef Boonstra afvalbedrijf Suez aan. Suez verleende direct medewerking. Samen bedachten ze een manier om de zakken met ingezamelde petflesjes twee keer in de week op te halen op een CO2-vrije manier. ‘Met een lokaal dagbestedingsbedrijf hebben we geregeld dat één van hun medewerkers met een elektrische tuktuk de zakken bij ons ophaalt en aflevert bij de afvalinzamelaar.’

Kwalitaria de Bikbar plastic

Foto: VanVlietFotografie

Nul vervuiling

De flesjes gaan via afvalbedrijf Suez naar recyclebedrijf Morssinkhof, dat de flesjes reinigt en versnippert. ‘De vervuiling moet echt 0 procent zijn. Daarom worden er ook transparante zakken gebruikt in de PETman.’ De korrels gaan vervolgens naar Cumapol (de fabriek voor opwaardering van polyester), die er onder meer nieuwe petflessen van maakt. Al deze bedrijven zijn gevestigd in Emmen.

Kwalitaria de Bikbar plastic

Foto: VanVlietFotografie

Contact met staatssecretaris

Boonstra en zijn medewerker Janiek Arends hebben contact gezocht met staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). ‘Zij is belast met dit vraagstuk en heeft statiegeld als uiterste oplossing. Maar op statiegeld zit echt niemand te wachten. Het gaat de problemen ook niet oplossen. Wij kunnen aantonen dat het helemaal niet nodig is om statiegeld in te voeren. Het kan ook anders worden georganiseerd.’

Ook een oplossing voor sausemmers

De ambitie van Boonstra stopt niet bij het verzamelen en recyclen van petflessen. ‘Als cafetaria hebben we natuurlijk nog veel meer afval. Bijvoorbeeld de sausemmers en sausflessen. Dat is van ander materiaal gemaakt, geen pet maar pp (polypropyleen). We zijn nu aan het kijken of we daar ook iets op kunnen bedenken. Het nadeel is dat deze emmers volledig schoon moeten, wat betekent dat je ze bijvoorbeeld in de cafetaria moet afwassen. Dat zoeken we nog uit, want ook hiermee is een flinke besparing te halen. Reken voor de grap maar eens uit hoeveel vierkante centimeters lucht die emmers innemen in je restafval.’

Andere ondernemers ondersteunen

Boonstra en Arends hebben samen het bedrijf Plastic Ambassadeurs opgericht. Ze willen ondernemers die ook geïnteresseerd zijn in het apart inzamelen van petflesjes en recycling, ondersteunen bij het traject.

‘Niet alleen cafetaria’s of horecabedrijven, eigenlijk kan dit bij elk bedrijf. Maar ook sportverenigingen, scholen en evenementen hebben te maken met een grote hoeveelheid petflesjes in het restafval. Voor hen allemaal is het besparend om te gaan voor aparte inzameling. Wij kunnen uitrekenen hoeveel ze daadwerkelijk kunnen besparen. Sommige bedrijven kunnen wel duizenden euro’s besparen, nog los van bijvoorbeeld grote ketens.’

Uitrol over heel Nederland

De Plastic Ambassadeurs willen hun plan uitrollen in heel Nederland. ‘We stonden onlangs met ons verhaal in het Dagblad van het Noorden en prompt kwamen er vragen uit omliggende gemeenten. Wáánzinnig. Inmiddels hebben we al 25 deelnemers en de teller loopt verder.’

Het streven van het duo is om na de zomervakantie 100 zakken met petflesjes per week op te halen, maar uiteindelijk moet dat aantal oplopen naar miljoenen flesjes. ‘Als we met zijn allen onze verantwoordelijkheid nemen en de boel goed scheiden, kunnen we met ons afval veel meer doen. Daar heeft iedereen baat bij.’

Aan deelnemers wordt een kleine bijdrage gevraagd, naast de minimale kosten voor de PETman en bijbehorende transparante zakken. ‘Die bijdragen gaan in een fonds en van daaruit worden investeringen gedaan om nog meer draagvlak en deelnemers te krijgen. Van reclame tot bijvoorbeeld een wedstrijd wie de meeste petflessen verzameld in een bepaalde periode.’

Kwalitaria de Bikbar plastic

Medewerker Janiek Arends en ondernemer Peter Boonstra. Foto: VanVlietFotografie

Plasticvrij maakt blij

‘Wij worden hier heel blij van’, zegt Boonstra. Arends: ‘En de mensen ook. Ze vinden het bovendien fantastisch als ze een kleine beloning krijgen voor het inleveren van een zak petflesjes.’ Boonstra vindt het nog wel het mooist dat er bij landelijke uitrol banen kunnen worden gecreëerd voor het ophalen van het plasticafval. ‘Uiteindelijk moeten we het met elkaar doen, toch? Doordat we dit doen, ontstaan er extra arbeidsplaatsen’, zegt Boonstra.

Anders omgaan met afval

De ondernemers zijn van plan om in gesprek te treden met diverse hogescholen en beroepsopleidingen om het project onder de aandacht te brengen bij studenten. ‘De nieuwe lichting professionals en ondernemers moet anders omgaan met hun afval, wil de problematiek uiteindelijk worden opgelost. Wij gaan de nieuwe generatie uitleggen hoe zij het verschil kunnen maken.’

Kwalitaria de Bikbar plastic

Foto: VanVlietFotografie


Reageer op dit artikel