artikel

Starter: Luuk Wender van Wenderz in Delden

Bedrijfsvoering 891

Starter: Luuk Wender van Wenderz in Delden
Beeld: Foto Hissink

Enthousiaste en ambitieuze jonge ondernemers zijn de toekomst van de branche. In dit blad portretteren we voortaan regelmatig jeugdige starters. Met deze keer aandacht voor Luuk Wender van Wenderz.

Luuk Wender (28) studeerde commerciële economie, maar kon zijn draai in het bedrijfsleven niet vinden. Daarom ging hij vorig jaar met Wenderz van start, een ambachtelijke frietzaak in het Twentse Delden. Het concept sloeg aan. Het resulteerde enkele maanden geleden in een tweede vestiging in Borne, eveneens in Twente. ‘De regio omarmt verse friet.’

Voorbakken doen we na de spits. Het vocht kan daardoor de hele nacht uit de aardappelen trekken

Lovend over ondernemersplan

Wender maakt een gedreven indruk. ‘Het loopt als een trein, het is net of ik al jaren bezig ben.’ Op een prima locatie in Delden zag Wenderz in 2018 het levenslicht. De bank was lovend over zijn ondernemersplan en verstrekte graag een lening. ‘Verse friet staat centraal. Daarnaast bieden we een onderscheidend burgerconcept. Verder staan de betere snacks, waaronder kroketten van Oma Bobs, en zelfgemaakte sauzen op de kaart.’

Na de spits voorbakken

De aardappelen betrekt de jonge ondernemer van een boer uit Deurningen. De Agria-piepers worden in eigen huis verwerkt. Het voorbakken gebeurt op een bijzondere manier. ‘Dat doen we ’s avonds gelijk na de spits. Het vocht kan daardoor de hele nacht uit de aardappelen trekken. Het zorgt ervoor dat de friet lekker knapperig wordt. Voor een heerlijke smaak bakken we in Summum zonnebloemolie.’

Wenderz

Elkaar versterken

De verse friet blijkt een schot in de roos. Inmiddels verkoopt Luuk honderden kilo’s aardappelen aan friet per week. Daarnaast levert hij aan drie horecazaken in de buurt, waaronder een gerenommeerd restaurant. ‘Het restaurant presenteert het als ambachtelijke friet van Wenderz. We versterken elkaar. Er komen hier gasten die je normaal gesproken niet in een cafetaria zou zien. Eetcafés of snackbars voorzien we overigens niet van onze friet.’

Centrale keuken

Logistiek is het allemaal nog goed te behappen. De friet wordt in de centrale keuken in Delden verwerkt en voorgebakken, en gaat drie keer per week met een eigen busje naar de horecagelegenheden.

Wenderz

Beeld: Foto Hissink

Ideale kans

De nieuwe zaak van Wenderz in Borne wordt iedere dag beleverd. Daar zwaait bedrijfsleider Jorrick Meen (20) de scepter. Hij was eerder als medewerker in Delden actief. ‘Jorrick zocht een nieuwe uitdaging, en in Borne konden we op een prima locatie een pand huren.’ Er werd in de plaats met ruim 23.000 inwoners nog geen verse friet verkocht. ‘Kortom, de ideale kans om een tweede zaak te beginnen’, stelt Luuk.

Wenderz

Beeld: Foto Hissink

Concept perfectioneren

Hij sluit niet uit dat er op termijn meer vestigingen komen. ‘Maar eerst wil ik het concept perfectioneren. Zo is het de bedoeling om meer menu’s aan te bieden met vleesgerechten en verse salades, in combinatie met verse friet. Dat geeft een mooie mix en zorgt voor hogere bestedingen.’

Wenderz

Beeld: Foto Hissink


Reageer op dit artikel