artikel

11 tips voor de strijd tegen fruitvliegjes in de cafetaria

Bedrijfsvoering 1695

11 tips voor de strijd tegen fruitvliegjes in de cafetaria

Ook in de meeste schone cafetariakeukens komen ze voor; fruitvliegjes. De kleine beestjes zijn iedere zomer weer een probleem. Voordat je het weet, heb je te maken met een ware plaag. Hoe kun je dat voorkomen? Hier volgen 11 tips, plus verschillende manieren om ze te vangen.

 • Zet een paar plantjes in de vensterbank. Fruitvliegjes zouden namelijk een hekel hebben aan de geuren salie, basilicum en lavendel.
 • Plaats het en der een bakje kruidnagel met knoflook, ook dat schijnen ze niet te waarderen.
 • Maak na het legen de afvalbak goed schoon. Besprenkel deze eventueel met een paar druppels basilicumolie.
 • Bewaar eten zoveel mogelijk in afgesloten bakken of in een gekoelde ruimte.
 • Zeet lege bier-, wijn-, of frisdrankflessen bij voorkeur in een gekoelde ruimte. Fruitvliegjes komen namelijk niet alleen op fruit af,  ze zijn ook dol op azijn, groente en flessen met restanten. .
 • Laat etensresten niet onnodig lang onafgesloten in de afvalbak liggen. Sla het zo snel mogelijk op in een koele ruimte, afgesloten container, of zet de afvalbak buiten.
 • Laat een ventilator waaien op de plek waar groenten en fruit liggen. Of zet ramen tegenover elkaar open. Fruitvliegjes hebben een hekel aan tocht.
 • Spoel schoonmaakdoekjes extra goed uit na gebruik. Vaatdoeken, dweilen en schoonmaakdoekjes met schoonmaakresten erop hebben ook een grote aantrekkingskracht op fruitvliegjes. De zuren uit de schoonmaakmaterialen trekken de vliegjes aan.
 • Laat de vuile vaat niet langer dan nodig staan. Spoel servies met zoete etensresten direct af. Net als glazen met resten fris, wijn en bier.
 • Houd het aanrecht goed schoon, reinig de oven, magnetron en vaatwasser met een nog grotere regelmaat. Met andere woorden: geef de kleinste etensresten geen kans.
 • Zuig met de stofzuiger  een beetje vlooienpoeder op en daarna de fruitvliegjes.  Ze zullen doodgaan in de stofzuigerzak. Zonder vlooienpoeder zullen de diertjes weer uit de stofzuiger kruipen.

  Val voor fruitvliegjes

  Fruitvliegjes schijnen een hekel te hebben aan de geur van lavendel

Je kunt op verschillende manieren een val maken voor fruitvliegjes. Zet deze vallen dichtbij de bron.

 • Schenk wat aanmaaklimonade, bijvoorbeeld gemengd met rode wijn in een glazen pot of glas. Deze dek je af met huishoudfolie waarna je er gaatjes in prikt met een satéprikker. De fruitvliegjes weten de kleine ingangen te vinden naar de zoete vloeistof, maar de uitgang niet. Een mengsel met azijn en honing werkt overigens ook. Je kan de fruitvliegjes buiten vrij laten. Een andere optie is een druppeltje afwasmiddel toevoegen. Dat zorgt ervoor dat de fruitvliegjes het niet overleven.
 • Neem een bier-of wijnfles en vul deze met een laag zoete vloeistof, zoals siroop of appelazijn. Rol een velletje papier tot een trechter. Zet deze met de kleine opening in de fles. De fruitvliegjes zullen in het taps-toelopende papier vliegen, maar de weg uit de fles niet meer weten te vinden.
 • Neem een frisdrankfles. Snijd de bovenkant eraf (ongeveer 1/3 van de fles). Schenk in de onderkant van de fles wat rode wijn en aanmaaklimonade. Zet de bovenkant van de fles op z’n kop in de onderkant.
 • Schaf een speciale insectenlamp aan.

Reageer op dit artikel