artikel

Chinese cafetariahouders krijgen waardering

Bedrijfsvoering 896

Chinese cafetariahouders krijgen waardering
Xingte Ye (28) en zijn vrouw Demi Jin (25) zijn sinds 1 maart de nieuwe eigenaren van Partycentrum Langeler met een eet- en ijssalon in Hengelo.

In de cafetaria staat steeds vaker een Chinese ondernemer of iemand van Chinese afkomst achter de bakwand. Een oer-Hollandse traditie in oosterse handen, als dat maar goed gaat. Wat blijkt? De argusogen hebben in veel gevallen plaatsgemaakt voor waardering. De nieuwe generatie Chinese cafetariahouders toont veel potentie.

Twintig jaar geleden waren er zo’n tweehonderd Chinese cafetariahouders. Uit de laatste cijfers blijkt dat het nu gaat om tweeduizend,
ongeveer 40 procent van het totaalaanbod. De opkomst van Chinese ondernemers in de cafetariabranche is een goede ontwikkeling, zegt Johan van der Weerd. ‘Ze maken de sector nu groot. We hebben er alleen maar belang bij dat er goede ondernemers instromen. Of ze nou van Chinese afkomst zijn of niet, dat maakt niet uit. Deze derde generatie, veelal twintigers en dertigers, is hier geboren of op jonge leeftijd naar Nederland verhuisd. Ze spreken de taal goed, zijn vaak hoog opgeleid en weten hoe een cafetaria moet worden gerund.’
Natuurlijk zijn er Chinezen die de zaak niet goed oppakken. ‘Maar dat is met Nederlandse ondernemers net zo’, merkt Van der Weerd op. ‘Dan moet je niet zeggen dat Chinezen het niet goed doen. Echt, ik ken genoeg Nederlandse cafetariahouders die alle nieuwe ontwikkelingen niet kunnen volgen. Dat heeft niets met afkomst te maken, maar met ondernemerschap.’

Omscholing

Als bestuurder heeft Van der Weerd zich jarenlang ingezet voor imagoverbetering. Vanaf 1989 was hij veertien jaar voorzitter van de toenmalige sector Fastfood- en IJsbedrijven van Koninklijke Horeca Nederland. Van der Weerd zag de opkomst van Chinese cafetariahouders in de jaren negentig destijds met lede ogen aan. ‘Velen hadden moeite met de snackcultuur. Ik heb de ketens toen gewaarschuwd: ‘School hen om en maak hen bekend met de het snackgebeuren.’ Vaak tevergeefs. Al gauw bouwden ze hun zaak weer om tot Chinees restaurant.’

De jonge generatie spreekt de taal goed, is vaak hoog opgeleid en weet hoe een cafetaria moet worden gerund

Hij benadrukt dat daar met de huidige generatie absoluut geen sprake meer van is. Als voorbeeld wijst hij naar een cafetaria bij hem om de hoek in Elburg, Eethuis ’t Hoekje, waar Anny Wang en Tommy Fu de scepter zwaaien. ‘Een prachtzaak, daar is niets Chinees aan. Ze doen het fantastisch en zijn volledig ingeburgerd in het dorp. Hun kinderen gaan hier naar school en ze weten hoe een cafetaria moet worden gerund. Ze werken keihard, allebei. De inzet die deze mensen tonen, is enorm. Ze maken weken van zeventig, tachtig uur in het bedrijf. Wat een Nederlander niet meer wil.’

Goed aanpassen

Volgens Liping Lin, directeur van de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), kunnen Chinese ondernemers zich goed aanpassen, en leren en werken ze snel. ‘Ze zijn bereid om hard te werken en meer dingen zelf te doen, in plaats van personeel aan te nemen. Ze nemen financieel gezien met iets minder genoegen en kijken kritisch naar de kostenposten.’

Omdat de fastfoodbranche volop in beweging is en het aantal Chinese cafetariaondernemers toeneemt, helpt de vereniging de huidige generatie Chinese Nederlanders om van hun cafetaria een succesverhaal te maken. ‘De VCHO gaat zich nadrukkelijker richten op de cafetariasector’, bevestigt ze. ‘Net als in de hele horeca veranderen de behoeften en wensen van gasten. De huidige trends zijn gemak, gezond en lekker. De traditionele cafetaria moet moderniseren.’

Ondernemers moeten niet alleen kijken naar de inkoop, zo adviseert Lin. ‘Je moet ook naar de langere termijn kijken en vernieuwende producten brengen, meer kwaliteit bieden en beter presenteren. Daarmee verhoog je de omzet, wel of niet aangevuld met thuisbezorgen. Naast aantrekkelijke ledenvoordelen voor deze sector bieden we het komend jaar regelmatig inspiratietours aan langs trendy bedrijven en organiseren we workshops en masterclasses koffie, salades, menu engineering, marketing, interieur en terrassen.’

Chinese cafetariahouders kwamen op door nieuwe wetgeving

De opkomst van de Chinese ondernemers in de cafetariasector begon in de jaren negentig. ‘Door nieuwe drank- en horecawetgeving werden de cafetaria’s beschouwd als laagdrempelige horeca, wat onder andere betekende dat de spelautomaten weg moesten’, zegt Liping Lin, directeur van de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO). ‘Voor veel cafetariahouders vielen hiermee substantiële inkomsten weg. Ze deden massaal hun zaken weg en de prijzen van dit soort type horecabedrijven daalden.’
Tegelijkertijd ervoeren enkele Chinese pioniers al de voordelen van het runnen van een cafetaria: een lagere investering en door simpelere bereidingen minder afhankelijk van specialiteitenkoks. ‘Men leerde dat je in principe al een cafetaria kunt runnen met man en vrouw en enkele parttimers.’ Wat ook meespeelde in de opmars, was de financiering. Die is voor Chinese Nederlanders vaak relatief eenvoudig te regelen. Binnen de familie is het op basis van vertrouwen een morele verplichting om gul aan elkaar te lenen.

Achterhaald

Chinese cafetariahoudersOok Wilma Leijtens noemt de negatieve perceptie over Chinese cafetariahouders achterhaald. Samen met haar man Leon runde ze 31 jaar lang cafetaria De Vergulden Èrpel in Waalwijk. In september 2018 verkochten zij de zaak aan Ming Chen en Christina Xiang, puur vanwege gezondheidsredenen. ‘We hebben hen ingewerkt en voorgesteld aan alle plaatselijke ondernemers en leveranciers. Vanuit ons verantwoordelijkheidsgevoel naar de gasten en ons team, maar ook omdat we hopen dat ze het goed doen. Het zijn ontzettend lieve mensen, ze hebben veel ervaring in de fastfoodbranche en steken er echt ontzettend veel energie in.’

Goede naam voortzetten

Ming Chen en Christina Xiang willen de goede naam van de cafetaria van Wilma en Leon Leijtens voortzetten. Het eerste half jaar zit er bijna op. Een periode die is gebruikt om met de teamleden de producten en het werkproces onder de knie te krijgen. En daarnaast volop met de klanten in gesprek te gaan over hun eetgewoonten. Xiang: ‘Wat vinden ze lekker? Wat hoort bij deze streek?’ Het resultaat is een nieuwe menukaart waar, naast de bestaande producten van Wilma en Leon, ruimte is voor wokschotels. ‘De pannetjes serveren we aan tafel.’

Daarnaast is de hamburgerlijn vernieuwd. ‘Want de fastfoodwereld ontwikkelt zich,’ zegt Xiang. Xiang en Chen kunnen het weten. Ruim twaalf jaar geleden stapten ze in de cafetariabranche. Niet vanwege de relatief lage investering. ‘Onze generatie is helemaal verwesterd, wij wilden een eigen zaak. Chinese koks waren schaars, we wilden niet afhankelijk zijn van die situatie.’ Na de verkoop van hun laatste cafetaria in Maurik, lonkte de oosterse keuken wel even. Maar na rijp beraad met familie besloten ze toch terug te keren in de fastfoodbranche. ‘De band met gasten is gemakkelijker, je kent ze echt.’ Tiffany, de zus van Christina, en haar man Guang werken mee in de zaak. ‘De Vergulden Èrpel is zo’n grote en goede zaak. Met z’n vieren aansturen gaat iets gemakkelijker. En wij houden van keihard werken, maar we leven niet alleen om te werken. We hebben ook een gezinsleven.’

Vastbesloten

Xingte Ye (28) en zijn vrouw Demi Jin (25) zijn een goed voorbeeld van de nieuwe generatie Chinese cafetariahouders. Sinds 1 maart exploiteren ze Partycentrum Langeler met een eet- en ijssalon in Hengelo. Ze zijn vastbesloten om een passend vervolg te geven aan het succesverhaal van het familiebedrijf van Hans en José Langeler. ‘Het zal voor iedereen wennen zijn. Voor ons, voor Hans en José, maar ook voor de gasten.’

Chinese cafetariahouders

‘Ze geven het vertrouwen aan ons om het bedrijf voort te zetten’, aldus Demi Jin over de vorige eigenaren van Langeler.

In 2005 kwam Demi Jin met haar ouders naar Nederland, Xingte Ye in 2003. Allebei groeiden ze op in de horeca. Hij werkte tien jaar lang in het traditionele Chinese restaurant van zijn ouders in Leusden, zij stak de handen uit de mouwen in het Chinese restaurant van haar vader en moeder in Epe. Hun kostje leek gekocht, maar niets was minder waar. Xingte Ye bekwaamde zich als boekhouder en in de ICT, Demi Jin deed een economische studie.
Pas nadat Cupido toesloeg, en een bruiloft en twee kinderen verder, besloten de twee vol voor een eigen cafetaria te gaan. Een Chinees restaurant, wokrestaurant of ander oosters restaurantconcept zagen ze niet zitten. Xingte Ye: ‘Er is een flink tekort aan Chinese koks. Ook heb je dan veel meer mensen nodig.’

Goed gevoel

Andy Shan van ’t Bakhuus in Olst heeft hen op het spoor gebracht van cafetaria Langeler, die net een flinke make-over heeft gehad. Na een eerste bezoek wisten ze het zeker: ook al is de zaak groter dan een cafetaria, was dit het bedrijf dat ze wilden. ‘Het is heel snel gegaan’, zegt Xingte Ye. Andy Shan, die snackbars/lunchrooms in Olst, Ede, Duiven en Zutphen exploiteert, heeft een samenwerking met de jonge ondernemers. Het stel heeft de exploitatie, inventaris en goodwill gekocht. Het onroerend goed bleef familiebezit van Langeler. Voor de financiering deden ze een beroep op de bank en familie en vrienden. Xingte Ye: ‘Dat is gebruikelijk in onze cultuur. Wij geven elkaar op basis van vertrouwen de kans om te beginnen en te groeien.’

Veranderen willen ze zo min mogelijk. ‘Want Langeler is echt een begrip.’ De vertrouwde gerechten blijven op het menu staan, net als de naam Langeler. Al komt er boven die naam wel Bakhuus te staan. ‘Door samen te werken met ‘t Bakhuus profiteren we van inkoopvoordelen en optimaal voorraadbeheer’, vertelt het echtpaar over deze keuze.

Meehelpen

Hans en José verdwijnen niet helemaal van het toneel. Hans heeft Xingte Ye de eerste maand geholpen in de keuken om alle gerechten onder de knie te krijgen en José was in de beginperiode op vrijdag, zaterdag en zondag standby. Bovendien helpt ze in het eerste jaar mee tijdens het Dweilfestival, de Disconacht en op Koningsdag. ‘Dan hebben we alles een keer meegemaakt.’
De nieuwe eigenaren loven hun voorgangers: ‘Ze hebben hier een prachtige zaak neergezet, zij geven het vertrouwen aan ons om het bedrijf voort te zetten. We zijn ontzettend blij met deze kans.’ 

Reageer op dit artikel