artikel

Wayback Burgers Breda: casual American

Bedrijfsvoering 769

Noord-Brabant is een geliefde bestemming voor Amerikaanse fastfoodbedrijven. De nieuwste aanwinst is Wayback Burgers aan het Stationsplein in Breda. Het is de eerste Europese vestiging en meteen de grootste ter wereld. Snackkoerier was natuurlijk nieuwsgierig en nam een kijkje.

Wayback Burgers Breda: casual American
Foto: Peter Roek

Wayback Burgers Breda is met 350 vierkante meter de grootse vestiging van de formule. Er is 50 vierkante meter werkruimte, de rest is gastoppervlakte. Er zijn 110 zitplaatsen, verdeeld over twee verdiepingen (inclusief overdekte balkons). Als het terras voor de deur uitstaat, komen er nog eens 36 stoelen bij.

Huisregels

Zwart, wit en rood zijn de internationale formulekleuren. Rood komt terug in de details, bijvoorbeeld in de grote Amerikaanse vlag op de eerste verdieping en de rode krukken aan de counter. Bij de entree hangen de ‘huisregels’, met verder het verzoek om dankbaar, respectvol en aardig te zijn. De trap naar de verdieping valt op door een grote klok die terugloopt in de tijd (naar ‘wayback’). Boven hangt een grote tv, waarop vooral sport en nieuws wordt uitgezonden.’

Nadruk op casual

Wayback is naar ons land gehaald door Stefan Boers en Jesse Heinhuis, beiden 23 jaar. Boers leerde het vak bij McDonald’s, maar wilde graag aan de slag voor een franchiseorganisatie die de nadruk op casual legt. Dat was mogelijk dankzij de financiële ondersteuning van Anita van der Laan, (ex)partner van zijn tante.

De keuze voor Wayback Burgers stond niet vooraf vast. Via zijn verloofde maakte Boers kennis met de hardfranchiseketen. ‘Zij ontdekte op internet dat ze op zoek waren naar internationale masterfranchisers. Ik heb gebeld met de vice president international en vorig jaar juni zijn we naar de Verenigde Staten gevlogen.’

Wayback Burgers

Masterfranchiser Stefan Boers. Foto: Peter Roek

Heinhuis, Boers en Van der Laan bezochten een zogeheten ‘discovery day’ om kennis te maken met het concept. De dag daarvoor namen ze alvast een kijkje bij een vestiging. ‘We bestelden drie burgers en drie friet en waren na twee happen overtuigd. In oktober lag er een getekend contract en in december zijn we geopend.’

Over aantallen spreekt hij zich niet uit. ‘Omdat dit geen doel op zich is. Dat iedere vestiging voldoet aan de filosofie van Wayback Burgers, is veel belangrijker.’

Start Wayback Burgers

De eerste Wayback Burgers opende in 1991 de deuren als Jake’s Hamburgers in de Amerikaanse staat Delaware. Oprichter John Carter wilde een plek creëren voor mensen met heimwee naar de diners van de jaren 50. In 2009 startte de franchise-uitbreiding en vandaag zijn er wereldwijd zo’n 160 open, waarvan 150 in de VS. Verder zijn er wereldwijd ongeveer 500 locaties in ontwikkeling in landen als Brunei, Maleisië en Saoedi-Arabië.

Wayback Burgers

Foto: Peter Roek

Hamburgers

Bestellen gebeurt bij Wayback aan de counter en het eten wordt aan tafel geserveerd op een ronde metalen tray met daarop vetvrijpapier. Het draait bij Wayback natuurlijk om de hamburger. Er zijn vier signatuurburgers (vanaf €7) en er is een ‘create your own’-optie, waarbij gasten in vier stappen een keuze maken: burger, kaas, toppings en de saus.

De burgers komen als gehaktballen binnen en worden op de bakplaat geplet. Daardoor is het eindresultaat geen mooi rond exemplaar, en dat is precies te bedoeling. Ze worden ‘well done’-gebakken en dat gaat op gevoel, zonder hulp van een timer.

Wayback Burgers

Foto: Peter Roek

Ieder broodje krijgt minimaal twee burgers van ieder 90 gram met daarop, daartussen en daaronder kaas. Dat is iets dunner dan gemiddeld, maar daardoor blijft de burger lekker sappig, zo is het idee.

Het vlees komt van Ierse Black Angus-runderen en wordt volgens eigen recept gemaakt en vers geleverd door De Koning Vlees in Zwijndrecht. Wayback vriest niets in en alles wordt ter plekke bereid. Daarom duurt het voor fastfoodbegrippen wat langer voordat bestellingen klaar zijn. Tussen de 5 en 10 minuten is de doelstelling. ‘Kwaliteit kost tijd’, zo is ook te lezen op de muur.

Fotoreportage Wayback Burgers

Fotoreportage Wayback Burgers

Friettoppings

Op de kaart staan naast hamburgers ook kipburgers en een visburger. Er is tevens een vegetarische burger met quinoa en falafel. Verder zijn er twee soorten chicken tenders en twee salades. Frietliefhebbers kunnen kiezen uit twee toppings: bacon cheese en chili cheese. Andere side dishes zijn uienringen, huisgemaakte aardappelchips en nacho’s.

Wayback Burgers

Foto: Peter Roek

Milkshakes en koffie

De milkshakes hebben vanille-ijs en melk als basis en worden op smaak gebracht met siroop. Verder is er versebonenkoffie en bier: Jupiler en Hertog Jan van de tap en Jupiler 0.0, Corona en een wisselend seizoensbier op fles. Dankzij de Freestyle-machine van Coca-Cola kunnen gasten zelf ruim honderd smaken frisdrank creëren. Een refill is gratis, evenals mayonaise, ketchup, mosterd en azijn. Wie een andere saus wenst bij zijn bestelling, krijgt het eerste bakje gratis.

Franchise by Wayback

Wayback Breda is in Nederland flagshipstore en trainingslocatie. Medewerkers volgen een training van tien dagen en beheersen daarna alle werkzaamheden. Wel zijn er specifieke
taken tijdens de shifts.

Franchisers die willen instappen, moeten €100.000 eigen kapitaal meenemen. Een groeidoelstelling is er niet. Een tweede vestiging is op komst, maar franchiser Stefan Boers kan nog niet vertellen waar.

Reageer op dit artikel