artikel

Starter: Niels Faessen van Happy Frites in Welten

Bedrijfsvoering 151

Starter: Niels Faessen van Happy Frites in Welten
Niels Faessen (21) in zijn Happy Frites cafetaria in Welten

Enthousiaste en ambitieuze jonge ondernemers zijn de toekomst van de branche. We portretteren deze keer: Niels Faessen van Happy Frites in Welten. Faessen deed veel ervaring op bij de formulebaas van Happy Frites.

Niels Faessen (21) begon als tiener bij Happy Frites Ransdaal. Het bijbaantje mondde veel eerder dan gepland uit in een eigen zaak. Ruim een half jaar geleden opende hij Happy Frites Welten. Faessen deed veel ervaring op bij formulebaas Robert Rouwet van Happy Frites. Hij ging van start als medewerker bij de vestiging in Ransdaal en fungeerde later als bedrijfsleider van Happy Frites Mechelen. ‘Ik had net mijn mavo-diploma op zak en was zoekende. Robert zag dat ik het in me had en bood me de SVO-vakopleiding fastservice aan. Ik hapte toe.’

Niels werkte in die periode vier dagen per week in de cafetaria en ging één dag per week naar school. Een ideale combinatie voor de leerling-patatbakker. ‘Theorie en praktijk staan in de juiste verhouding. Wat je leert, kun je gelijk toepassen en je verdient een mooi salaris. De fijne kneepjes bracht Robert Rouwet me bij en hij zorgde voor een springplank.’

Financiering

Een gedegen bedrijfsplan lag ten grondslag aan de nieuwe onderneming. Daarmee kwam uiteindelijk de financiering ook rond. ‘Kwaliteit, snelheid en verse friet vormen belangrijke pijlers. Daarnaast moeten we het hebben van huisgemaakte sauzen en eigen zuurvlees, goulash, kipsaté en gehaktballen.’

Ik heb zelf kruidenboter gemaakt voor op de friet en dat laten proeven. Daar gaan we zeker wat mee doen

De investering voor de verbouwing en de inventaris bedroeg 130.000 euro. De kosten konden beperkt blijven door veel zelf te doen, samen met zijn vader. Verder deed hij een beroep op twee ooms, die timmerman en tegelzetter zijn. Zelf kwam de Limburger met praktische oplossingen. ‘Snelheid van handelen vind ik heel belangrijk. Daarom heb ik voor een diepvrieskast onder de kassa in de counter gekozen. De producten kunnen dan snel worden verwerkt.’

Frietje kruidenboter

De eerste maanden als ondernemer vielen hem best zwaar. ‘Ik moest enorm wennen aan al het regelwerk en de administratieve rompslomp. Daarnaast ben je echt eindverantwoordelijk, dat geeft een bepaalde druk.’
Maar Happy Frites Welten draait boven verwachting. De verse friet met zuurvlees is een hardloper. ‘Ik luister goed naar wat de mensen willen. Zo heb ik kalfskroketten in het assortiment opgenomen, nadat meerdere klanten ernaar vroegen. En ik geef regelmatig wat weg om te laten proeven. Laatst heb ik zelf kruidenboter gemaakt voor op de friet. Dat geef ik dan mee als test. Het leverde enthousiaste reacties op. Daar gaan we dus wat mee doen.’
Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij geen moeite om zijn team van vijf part-timers aan te sturen. ‘Nieuw personeel stoom ik heel geleidelijk klaar. In het begin werken ze iedere dag een of twee uur, anders blijft het niet hangen. Er komen steeds weer nieuwe taken bij, dan bouw je het mooi op.’ 

Reageer op dit artikel