artikel

11 redenen om naar de Horecava te gaan

Bedrijfsvoering 635

De 63e editie van de Horecava belooft een evenement van formaat te worden, met tal van nieuwe onderdelen en innovaties. Zeker voor fastservice is de grootste horecabeurs van Nederland het bezoeken waard. Hier volgen 11 redenen om begin januari de auto of trein naar de RAI te pakken.

11 redenen om naar de Horecava te gaan
Bram's Gourmet Frites, zoals altijd aanwezig bij de hoofdingang van de Horecava.

1. De Horecava is groter dan ooit

De Horecava heeft er ten opzichte van de laatste editie 12.000 meter vloeroppervlak bijgekregen. Voor het eerst in jaren wordt elke vierkante meter beursvloer van de RAI gebruikt. Naast vernieuwingen biedt de Horecava een compleet en vertrouwd aanbod van meer dan 700 exposanten.

2. Fastservice staat in megahal

‘We hebben een aantal segmenten nieuwe energie gegeven, een ander karakter’, vertelt beursmanager Luuk Scholte. ‘Fastservice is daar een voorbeeld van. Voorheen waren er altijd twee snackhallen. Dan krijg je twee verschillende werelden, terwijl het er één is. We hebben het hele segment opgepakt en in één hal gezet, de Fast Service Hal.’

Ook het fast casual-segment is daar te vinden. ‘Dat stond tijdens de vorige editie in een aparte hal bij de Lekkerste Wedstrijden, een beetje verloren aan het eind van de beurs. Nu staan fast casual en de wedstrijden samen in de Fast Service Hal.’ Foodtruck Company is net zoals de vorige editie partner in het fast casual-gedeelte.

3. Er zijn meer standhouders

In de Fast Service Hal staan negentig standhouders. Dat zijn er tien meer dan dit jaar in de twee snackhallen. Scholte: ‘Er zijn in totaal twintig nieuwe bedrijven aanwezig, waaronder Smilde Foods, New Forrest (met onder andere de Buitenhuis Old Amsterdam bitterbal, red.), Elif Foods en V&S Foodspecialist met Falafun en De Vegetarische Slager.’

4. De Lekkerste Wedstrijden zijn vernieuwd

In totaal kunnen deelnemers aan de Lekkerste Wedstrijden prijzen winnen in twaalf onderdelen. De categorie Hamburger Fastest voor fastservice is vervangen door het Lekkerste Burgermenu. De Lekkerste Tosti en het Lekkerste Frietje met topping zijn nieuwe categoriën. Daarnaast de wedstijd Lekkerste Stamppot nieuw. Lees alles hierover op pagina 38.

Nieuw tijdens de Lekkerste Wedstrijden: Lekkerste Frietje

Nieuw tijdens de Lekkerste Wedstrijden: Lekkerste Frietje

5. De populairste bedrijven in fastservice krijgen prijzen

Welke foodservicebedrijven zijn het meest populair onder de consumenten? Om daar achter te komen, lanceert de Horecava samen met Q&A een nieuw initiatief: de Foodservice Award. Maar liefst 29 foodservicebedrijven maken kans op een prijs. In de categorie Fastfood zijn Febo, Kwalitaria, Domino’s, McDonald’s en KFC genomineerd. McDonald’s maakt ook kans in de categorie Onderweg. La Place is genomineerd voor zowel Onderweg als Restaurant.

De categoriewinnaars worden bekendgemaakt tijdens een gala-avond op 8 januari 2019 tijdens de Horecava. Genomineerden, sponsoren en andere belanghebbenden kunnen hierbij aanwezig zijn. De categoriewinnaar met het hoogste eindcijfer krijgt uiteindelijk de Foodservice Award uitgereikt.

Genomineerden eerste Foodservice Award bekend

Genomineerden eerste Foodservice Award bekend

6. Er is een mobiliteitshal

In hal 9 van de Horecava is alles over Food Mobility & Delivery te vinden. Ondernemers zien steeds meer omzetkansen in maaltijdbezorging. ‘Hoe ga je dat doen, wat heb je daarvoor nodig? Denk aan e-bikes, accessoires, warmhoudboxen. Dat is een heel nieuwe markt’, zegt Scholte. ‘Op de Horecava 2019 zetten wij dat aanbod bij elkaar in een mobiliteitshal. Ondernemers die succesvol zijn met bezorging komen vertellen over hun aanpak.’

In deze hal gaat het niet alleen over maaltijdbezorging, maar ook over belevering van grossiers. Een aantal automerken en delivery-partijen is ook aanwezig in deze hal, waaronder Volkswagen, Mercedes en Tesla. Ziggo zorgt voor entertainment waarbij bezoekers tegen elkaar kunnen racen. Voormalig autocoureur Robert Doornbos is daar ook bij.

7. Vier snackinnovaties zijn genomineerd

De jury van de Horecava Innovation Award selecteerde in vier categorieën 16 veelbelovende producten en diensten uit 189 inzendingen. In elk van de categorieën is een product genomineerd dat ook voor cafetariahouders uitkomst kan bieden. De vier genomineerden zijn: Natureko met disposables gemaakt van suikerriet; de app van Deliverect die diverse bezorgdiensten voor ondernemers samenbrengt; de Balletjes van FrietHoes die zijn gemaakt van aardappelafsnijdsels en Bereila met een nieuwe sauzendispenser.

Tijdens de opening van de 63e Horecava , op maandag 7 januari 2019 in RAI Amsterdam, worden de categoriewinnaars, de overall winnaar en de winnaar van de Karel de Vos Duurzaamheid Award bekendgemaakt.

4 snackinnovaties genomineerd voor Horecava Innovation Award

4 snackinnovaties genomineerd voor Horecava Innovation Award

8. Buiten hal 8 is veel te zien voor fastserviceondernemers

Beursdirecteur Luuk Scholte: ‘Er zijn ontwikkelingen op het gebied van koffie, thee en brood. Dus hal 12 moet je echt bezoeken. In de grote Foodhal, hal 7, biedt een mooi en divers aanbod van kleine producenten. Het Aziatische Paviljoen in die hal heeft aandacht voor streetfood. Bij Bellavita in hal 13 vind je de laatste pizzatrends.’

9. Het InnovationLab is altijd interessant

Deze editie van het InnovationLab staat volledig in het teken van Food Culture: de manier waarop mensen omgaan met eten in relatie tot hun leefstijl. In de wereld van snel veranderende consumentenbehoeften en -gedrag, moeten óók ondernemers goed voorbereid zijn op de toekomst. Daarom introduceert Horecava in samenwerking met partners op InnovationLab 2019 ‘Food Culture’. Hier kunnen beursbezoekers in verschillende werelden zien, proeven en ervaren hoe in te spelen op deze veranderingen. De werelden zijn All Day Breakfast, Next Level Kitchen, Personalised Care, High Traffic/Convenience, Healthy Functional en Evening.

Iedere beursdag start van 9.00 tot 11.00 uur met een theaterprogramma waarin sprekers worden afgewisseld met rondetafelsessies waar experts hun ideeën en ervaringen voor het voetlicht brengen.

Nieuw is het Startup-Lab, waar dertig tot vijftig start-ups uit de branche zich presenteren en bezoekers krijgen de kans om samen innovatieve oplossingen te bedenken voor uitdagingen die te maken hebben met food culture.

10: Rondstruinen is een stuk makkelijker

Voorheen liepen beursbezoekers heen en weer, van de ene kant van de RAI langs alle hallen naar de andere kant van het beursgebouw. En weer terug. Dat is dit jaar anders. Er is namelijk een verbinding tussen de grote Foodhal, hal 7, en de Fast Service Hal, hal 8. Zo kunnen bezoekers een mooi rondje lopen.

11: De Horecava gaat ’s avonds de stad in

Horecava organiseert in samenwerking met Ondernemersvereniging Reguliersdwarsstraat op 7, 8 en 9 januari 2019 de Horecava Street Takeover in de Reguliersdwarsstraat in hartje Amsterdam. Bezoekers van de Horecava kunnen hun beursbezoek verlengen met een bezoek aan deze straat met een gevarieerd horeca-aanbod.
‘De Street Takeover is dé plek om na de Horecava bij elkaar te komen’, zegt Scholte. ‘Het biedt voor zowel exposant als bezoeker gelegenheid om het netwerken ook na de beurs op gezellige en ongedwongen wijze voort te zetten en te genieten van de Amsterdamse horeca. En met de nieuwe Noord/Zuidlijn ben je er in 10 minuten. Je kunt je auto dus bij de RAI laten staan.’

Bonusreden

Snackkoerier is aanwezig met een eigen stand, in hal 8, naast het podium van de Lekkerste Wedstrijden. Standnummer: 08.548

Horecava 2019

De Horecava is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur, van maandag 7 tot en met donderdag 10 januari 2019 in de RAI Amsterdam. Tot en met 31 december 2018 kost een ticket €25, daarna €55 (of gratis op uitnodiging).

Reageer op dit artikel