artikel

Slimme thermostaat: bespaar tot 20 procent op stookkosten

Bedrijfsvoering 169

De temperatuur in je zaak is bepalend voor het comfort van je gasten. De meeste horecapanden worden nog met gas verwarmd. Verwarmen kost veel energie en bepaalt een groot deel van je energiekosten. Op comfort wil je natuurlijk niet beknibbelen, maar er zijn manieren om de kosten toch binnen de perken te houden. Zonder dat je daar comfort voor inlevert.

Slimme thermostaat: bespaar tot 20 procent op stookkosten

Verwarmen doen we in de meeste gevallen met gas. Op termijn maakt aardgas plaats voor alternatieve warmtebronnen, zoals stadsverwarming of een warmtepomp. Die oplossingen zijn er al, maar nog niet op grote schaal toepasbaar. Hoewel het stadswarmtenetwerk snel uitbreidt en de techniek voor warmtepompen snel beter wordt. Daar heb je als ondernemer echter niet meteen profijt van. Veel horecapanden zijn gevestigd in historische stadscentra. Juist daar is het vaak lastig om nieuwe technieken toe te passen. Kortom: de meeste horecazaken zitten nog wel even vast aan het gas.

Tegelijkertijd stijgen de kosten van gas. In 2019 gaat de belasting op gas fors omhoog en de inkoopprijs stijgt, doordat de gaskraan in Groningen steeds verder wordt dichtgedraaid. Dat maakt het voor ondernemers van belang het gasverbruik terug te brengen, om te voorkomen dat de energiekosten te hard drukken op de begroting. In de meeste gevallen zit het grootste verbruik van energie in verwarming. Door dat slimmer aan te pakken, kan je het gasverbruik met wel twintig procent terugbrengen. Dat scheelt aanmerkelijk in de kosten.

Slimme thermostaat stuurt ketel modulair aan

Je kan natuurlijk zelf je gasverbruik in de gaten houden, maar dat zal niet ieders hobby zijn. Handiger is het om te kiezen voor een slimme thermostaat. Die stemt de verwarming af op het patroon in jouw zaak. Hij leert van het ritme en stuurt de Cv-ketel modulair aan. Dat betekent dat Cv-ketel de hoogte van de gasvlam kan aanpassen aan de warmtebehoefte. In tegenstelling tot oudere ketels die simpelweg aan of uit staan. De meeste modulaire ketels kunnen het vermogen aanpassen van 100 procent tot zo’n 25 procent. Daarmee verwarm je geleidelijk en haal je een hoger rendement, waardoor je goedkoper stookt.

Modulair verwarmen zorg bovendien voor meer comfort. De verwarming bouwt namelijk geleidelijk warmte op en dat scheelt herrie van heet wordende verwarmingsbuizen. Doordat de slimme thermostaat zelflerend is, past hij de verwarming aan op basis van de openingstijden en drukte in de zaak. Een volle zaak hoef je minder hard te verwarmen: we stoten als mensen immers zelf ook warmte uit. Doordat de slimme thermostaat uitschakelt als er niemand is, voorkom je dat de verwarming staat te loeien terwijl de zaak gesloten is. Met een slimme thermostaat ben je niet meer afhankelijk van oplettend personeel bij de sluit. Dat kan een hoop onnodig gasverbruik schelen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een slimme thermostaat?

Kijk altijd of de thermostaat werkt op jouw type verwarming. Sommige thermostaten zijn alleen geschikt voor stadsverwarming, omdat ze geen cv-ketels aan kunnen sturen. Ook werken niet alle slimme thermostaten met vloerverwarming. Tenslotte is het belangrijk om te checken of je ketel ook kan moduleren. Het is natuurlijk zonde als het technisch onmogelijk is voor de ketel om te reageren op jouw nieuwe state-of-the-art thermostaat. Bedenk van te voren dus goed aan welke eisen de thermostaat voor jou moet voldoen.

Bediening en inzicht via smartphone

Een ander voordeel is dat je een slimme thermosstaat op afstand kunt bedienen met je smartphone. Ben je een keer minder vroeg aanwezig voordat je opengaat, dan kan je thuis of onderweg de verwarming alvast aanzetten. Het is dan meteen comfortabel warm voor je gasten zodra de zaak opengaat.

Tenslotte zorgt een slimme thermostaat voor een goed inzicht van je verbruik. Dat is weer de eerste en essentiële stap als je wilt besparen. Doordat je ziet waar de pieken in het gasverbruik zitten, kun je effectief en gericht achterhalen wat de oorzaak is, zodat je gedrag kan aanpassen of bijvoorbeeld isolerende maatregelen kunt nemen.

Benieuwd of een slimme thermostaat ook voor jouw zaak een uitkomst is of van plan er één aan te schaffen? Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nuon. Het maakt onderdeel uit van een reeks praktische artikelen over energie(verbruik) en bespaartips in de horeca


Reageer op dit artikel