artikel

GreenBattery: duurzame energie op élke locatie

Bedrijfsvoering 151

Het is de nachtmerrie van iedere ondernemer: stroomstoring. Voor een cafetaria is energie essentieel voor koelen, koken, verlichten en verwarmen. Stroomuitval kost je bakken met geld. Voorkomen kan niet, doorgaan gelukkig wel.

GreenBattery: duurzame energie op élke locatie

Met een dieselaggregaat heb je een back-up, maar die is niet echt groen te noemen. Als duurzaamheid onderdeel van je visie is, wil je verduurzamen op elk onderdeel in de bedrijfsvoering. Ook op noodvoorzieningen. Om dat mogelijk te maken, ontwikkelde GreenBattery een mobiele accu waarin grote hoeveelheden energie uit zon en wind worden opgeslagen.

‘De stroom valt in Nederland ongeveer twintigduizend keer per jaar uit’, weet Paul Poulissen van Nuon. ‘Dat is vaak heel lokaal en meestal duurt zo’n storing niet heel erg lang. Toch kan het voorkomen dat de storing een uur of acht duurt. Dan heb je als horecaondernemer wel écht een probleem. De zaak kan niet open, dus het gaat je ontzettend veel geld kosten. In zo’n geval kan de GreenBattery de oplossing zijn.’

GreenBattery is een witte container, die is gevuld met opgeladen batterijen. Op het dak van de container staat een zonnebloempaneel, die energie opwekt voor het bijladen van de accu’s. Stroom wordt verkregen middels de bekende 3-punts aansluiting. ‘De GreenBattery laat zich het beste omschrijven als een mobiele energievoorziening en kan een vervuilende dieselaggregaat vervangen’, zegt Poulissen. ‘In het geval van bijvoorbeeld een grote stroomstoring kan de GreenBattery op locatie worden neergezet en kan je als ondernemer verder met de bedrijfsvoering. Stekker erin en door.’

Duurzaamheid in alle facetten

‘Als je als bedrijf duurzaamheid hoog op het lijstje hebt staan en hier ook over communiceert richting gasten, moet je verhaal wel kloppen’, zegt Boudewijn Tjeertes van Nuon. ‘Het is mooi als je groene energie gebruikt, ledlampen installeert en aan warmteterugwinning doet. Je kan natuurlijk niet die principes overboord gooien en het dieselaggregaat aanslingeren zodra de stroom uitvalt. Verduurzamen doe je op alle vlakken, ook in noodsituaties.’

De groene energie in de GreenBattery kan worden ingezet waar je het nodig hebt. Niet alleen als vervanging van het aggregaat bij stroomuitval, maar ook tijdens de kerstmarkt, een braderie of een foodtruckfestival. Zelfs op de meest afgelegen plekken, want ook als er geen enkel netwerk in de buurt is, zorgt de GreenBattery voor groene stroom.

Schoon en stil

De GreenBattery wordt opgeladen met 100% duurzame energie, opgewekt uit zon en wind. De batterij stoot daardoor geen CO₂, geen NOx én geen fijnstof uit. In tegenstelling tot een aggregaat is de GreenBattery stil en stoot ook geen geuren uit. ‘Dat is letterlijk een verademing’, vindt Poulissen. ‘Sterker nog, er zijn al gemeentes die in hun beleid verbieden om dieselaggregaten te gebruiken vanwege de uitstoot die ze produceren. Met het oog daarop durf ik wel te zeggen dat ze volledig verboden gaan worden in de toekomst.’

Dankzij het stille en schone karakter van de GreenBattery kan hij overal geplaatst worden. ‘Je kunt hem inderdaad midden op een plein zetten. De container is aangekleed met teksten en afbeeldingen om uit te leggen wat de GreenBattery is. Het is bovendien mogelijk om er tegenaan of er direct naast te bouwen, bijvoorbeeld pagodetenten, een terras of een kraam. Hij stinkt niet en bevat geen gevaarlijke stoffen zoals een aggregaat, dus de container kan simpelweg onderdeel zijn van het evenement en hoeft niet weggewerkt te worden’, zegt Poulissen.

Slimme accu’s

Naast schoon en stil is de GreenBattery ook nog eens slim. Er wordt gemeten hoeveel energie er wordt verbruikt en wat er wordt opgewekt door de zonneroos. ‘Het is zelfs mogelijk om per aansluiting te meten wat het verbruik is’, zegt Poulissen. ‘Zo kun je bijvoorbeeld op een festival per ondernemer of per kraam afrekenen en breng je als organisator precies het verbruik in rekening en niet een geschat bedrag.’ Doordat alle gegevens worden bijgehouden, ontstaat er ook een beeld van het energieverbruik, wat weer handig kan zijn voor volgende edities.

Die handigheid komt ook weer van pas bij het verbruik in de nacht. Tjeertes: ‘Een aggregaat op een evenement staat vaak 24/7 aan, gedurende de opbouw, het evenement zelf en de afbouw. Zelfs als er niemand is, omdat de noodverlichting en de koelingen van stroom moeten worden voorzien. Eigenlijk is het heel raar dat er zoveel vervuiling en overlast nodig is voor vier lampen en twee koelingen, bij wijze van spreken.’

Het aflezen van de data van GreenBattery gebeurt op afstand. ‘Op festivals zie je wel eens een mannetje op de fiets die de aggregaten langsgaat om met een duimstok te meten hoeveel diesel er nog in zit. Dat biedt geen enkele zekerheid. Wij zitten lekker achter onze laptop en kunnen de gegevens van de GreenBattery op ieder moment ‘live’ uitlezen. Of de accu via onze smartphone bedienen. Stel dat we de GreenBattery al om 9.00 uur ’s ochtends komen plaatsen, maar je hebt pas om 15.00 uur stroom nodig. Dan zorgen wij dat je om klokslag 15.00 uur stroom hebt. Je verbruik dus niet meer dan je daadwerkelijk nodig hebt. Wij kunnen de accu ook uitschakelen op een door jouw gekozen moment om misbruik en sluipverbruik te voorkomen’, vult Poulissen aan.

Piekbelasting is vaak het probleem

De grootste veroorzaker van stroomuitval is piekbelasting. Wanneer de oven zich verwarmt, de koeling gaat bijkoelen en de muziekinstallatie naar vol vermogen wordt gedraaid, kan het voorkomen dat de aansluiting die piekbelasting niet aan kan. ‘Piekbelasting is voor de GreenBattery geen probleem. Door een berekening te maken van het normale verbruik en het verbruik van de apparaten, kunnen wij zorgen voor een GreenBattery met het juiste vermogen. Bovendien laadt de GreenBattery constant bij door de zonnebloempaneel op het dak, waardoor in de meeste gevallen enkel de piekbelasting uit de accu’s wordt gehaald. Die kunnen dat gemakkelijk opvangen’, verklaart Poulissen.

Tjeertes: ‘De GreenBattery wordt vooraf vol geladen met groene energie, verkregen uit zon en wind. Tijdens het gebruik op locatie wordt er stroom opgewekt en worden de accu’s bijgeladen. Bovendien heb je te allen tijde inzicht in het verbruik, waardoor je bijvoorbeeld artiesten kunt garanderen dat de energie niet uitvalt tijdens hun optreden of dat er nog voldoende stroom beschikbaar is voor de afterparty en de afbouw van het evenement. Kortom: met GreenBattery ben je volledig zeker van voldoende stroom.’

Wil je meer weten over dit duurzame alternatief voor het aggregaat? Bekijk de mogelijkheden van GreenBattery op de website van Nuon. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nuon. Het maakt onderdeel uit van een reeks praktische artikelen over energie(verbruik) en bespaartips in de horeca


Reageer op dit artikel