artikel

Meer omzet uit koffie: 5 tips van specialist Joost Leopold

Bedrijfsvoering 574

Meer omzet uit koffie halen, hoe doe je dat? Koffiespecialist Joost Leopold van De Koffieschool heeft 5 tips voor ondernemers.

Meer omzet uit koffie: 5 tips van specialist Joost Leopold
Joost Leopold (rechts) met Ivo de Groot van McDonald's. Foto: Koos Groenewold.

Joost Leopold is oprichter, mede-eigenaar en trainer van De Koffieschool. Hier kunnen zowel professionals als particulieren in de leer over koffie en koffiebereiding. Leopold ontwikkelde onder meer een speciale ‘McDonald’s barista-training’ voor medewerkers van McCafé. Inmiddels hebben zo’n 280 medewerkers de eendaagse training gevolgd. Voor Snackkoerier heeft hij 5 tips om meer omzet uit koffie te halen.

1. Stem de koffie af op het publiek

Wil je een breed publiek bedienen, kies dan een toegankelijke koffie, bijvoorbeeld gemaakt van arabica-bonen. Deze smaak spreekt de meeste mensen aan. Heb je veel milennials als klant, dan kan een koffie met een frisse, lichte en fruitige smaak een goede keuze zijn. Oudere mensen houden vaak van donkere en zwaardere koffie.

2. Verras gasten met een cold drip of cold brew

Cold drip en cold brew zijn dé koffietrends van dit moment. Deze koffies worden bereid met koud water, worden koud gedronken en zijn – mits ze goed worden bereid – al redelijk zoet van zichzelf. Het mixen van deze koude koffie met frisdrank of andere ingrediënten geeft een extra smaakeffect.

3. Zorg voor een optimale hygiëne

Een goede hygiëne is belangrijk voor de levensduur van de koffiemachine en stimuleert de verkoop. Wanneer gasten overal melkspetters zien liggen, zullen ze minder snel een kop koffie te bestellen.

4. Kies de koffiemachine met beleid

Welke koffiemachine geschikt is voor jouw situatie, hangt af van waar je op inzet. Ga je voor aandacht en beleving, dan kom je uit bij een halfautomaat. Deze machine stelt je in staat om maatwerk te leveren, bijvoorbeeld voor de gast die liever wat minder sterke koffie wil of wat dunner schuim. Een dergelijke machine vergt wel de nodige kennis van jezelf en je medewerkers. Kies je voor snelheid en gemak, ga dan voor een volautomaat. Deze is door iedereen te bedienen en er komt altijd hetzelfde drankje uit.

5. Vers malen is een must

Het is aan te raden om je koffiebonen vers te malen; dit levert altijd meer smaak op. Bewaar de bonen op een koele, donkere en droge plek en maal deze pas op het moment dat dit nodig is. Gemalen koffie is namelijk slechts 30 seconden tot één minuut houdbaar. Zowel in een volautomaat espressomachine als bij een halfautomaat worden de koffiebonen op het moment gemalen dat dit nodig is. Dergelijke koffiemolens zijn er vanaf €300 tot €3000.

Lees binnenkort meer over de koffie bij McCafé en de tips van Joost Leopold in Snackkoerier.

Reageer op dit artikel