artikel

Arn Zuyderduin: Zwart geld in de horeca

Bedrijfsvoering 761

Ik zal het eerlijk toegeven: ik heb weleens werk gedaan of laten doen zonder dat er een rekening werd gemaakt. Verjaarde gevallen, dat begrijp je wel. Je kunt erom glimlachen, maar onschuldig is het niet. Het levert een hoop ellende op.

Arn Zuyderduin: Zwart geld in de horeca
Foto: Ton Kastermans / Daniëlle van Coevorden

Laatst zag ik hoe een ondernemer aan het klooien was met een bonnenboekje naast zijn moderne kassa. Naast de verkopen die hij netjes in het kasregister opsloeg, hanteerde de man een tweede registratie op bonnetjes. Dit ging later vermoedelijk via de kontzak naar de oude sok, zonder dat Vadertje Staat daar zijn deel van zou ontvangen.

Opschrijfboekje

Die bonnetjes-act kent het personeel waarschijnlijk ook, waardoor geld ook in andere kontzakken kan verdwijnen. Heb je de smaak te pakken, dan kun je je leveranciers ook in je foute circuit betrekken. Dat is pas fijn samenwerken. Tot eentje gepakt wordt; dan begint de ellende pas echt. Klassiek is het opschrijfboekje van de leverancier met het accurate overzicht van witte en zwarte leveringen. Dat zijn mooie vondsten voor de FIOD.

Inspectie

Personeel zwart uitbetalen kan natuurlijk ook. Niet in z’n geheel, want dan hang je als de inspectie langskomt. En pas op met de planning; gooi die maar weg aan het eind van de week. Kascontrole is veel moeilijker met zo’n onzichtbare geldstroom. Sturen op cijfers en marges? Ga er maar aan staan. Wil je de zaak verkopen? Vertel je dan dat je, naast de jaarcijfers, er een x-bedrag uittrekt? Dan gaat de deal mooi niet door.

En wat als iemand langdurig ziek wordt? Betaal je die ook zwart door? Ik hoop dat we met z’n allen gaan inzien dat er geen ruimte is voor dit gerommel met zwart geld als we een volwassen bedrijfstak willen zijn.

Arn Zuyderduin
Vlaams friteshuis van Gogh, Amersfoort
arn@vangoghfrites.nl

Reageer op dit artikel