artikel

Zo bereid je je voor op de verhoging van de btw

Bedrijfsvoering 948

Het lage btw-tarief gaat in 2019 omhoog. Daar moet je als horecaondernemer nu eigenlijk al mee bezig zijn. Maar hoe precies?

Zo bereid je je voor op de verhoging van de btw

Het kabinet wil het lage btw-tarief verhogen van 6 procent naar 9 procent. Deze verhoging geldt per 1 januari 2019. Wat moet ik je horecaondernemer doen om goed voorbereid te zijn op de verhoging van het lage btw-tarief. Het hoge tarief blijft 21 procent.

Het is van belang dat horecaondernemers zich in 2018 al voorbereiden op de tariefsverhoging van de btw van 6 naar 9 procent.

De btw op boodschappen, op drinkwater en op de kapper, maar ook op eten en drinken buiten de deur, gaat omhoog. Het nieuwe tarief heeft impact op:

  • de administratie;
  • de prijzen van goederen en diensten;
  • de facturatie en btw-aangifte bij de jaarovergang.

‘Verhoging btw-tarief desastreus voor de horeca’

‘Verhoging btw-tarief desastreus voor de horeca’

Offertes die in 2018 worden gemaakt voor goederen of diensten die 2019 worden geleverd, moeten uitgaan van een tarief van 9 procent.

Betalingen in 2018 tegen 6 procent btw tarief

Het kabinet vindt dat ondernemers al genoeg administratieve lasten hebben. Vindt een prestatie in 2019 plaats, maar is de betaling in 2018 voldaan? Dan geldt hiervoor het 6 procent-tarief. Denk hierbij bijvoorbeeld aan concert- of seizoenkaarten die in 2018 worden betaald, terwijl de evenementen pas in 2019 plaatsvinden. Pas voor betalingen vanaf 1 januari 2019 geldt het 9 procent tarief.

Het kabinet wil de wijziging van het tarief opnemen in het Belastingplan 2019. Dit plan wordt op Prinsjesdag 2018 openbaar. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog akkoord gaan met de wijziging.

4 tips: zo verdien je geld met je boekhouding

BTW van 6 naar 9 procent

Deze belastingmaatregel wordt genomen omdat er twee belastingschijven komen. Veel mensen gaan daardoor minder belasting betalen, maar het betekent wel dat het Rijk ergens anders geld vandaan moet halen. Het hoge tarief blijft 21 procent.

Door de verhoging worden onder meer de dagelijkse boodschappen en de kapper duurder. Maar het gaat ook om leidingwater, geneesmiddelen, kranten, boeken en de fietsenmaker. Hoewel uit berekeningen van het akkoord blijkt dat iedereen er door lastenverlichting op andere vlakken uiteindelijk op vooruit gaat, is er veel kritiek op de maatregel.

Reageer op dit artikel