artikel

5 vragen aan: Selahattin Vural, Abi Patat

Bedrijfsvoering 744

Selahattin Vural ontving in april de Amsterdamspeld. De eigenaar van snackbar Abi Patat kreeg de eervolle onderscheiding omdat hij zich belangeloos inzet voor de samenleving.

5 vragen aan: Selahattin Vural, Abi Patat
Selahattin Vural van Abi Patat met zijn Amsterdamspeld. ©Sebastiaan RozendaalL

Je bent maatschappelijk zeer betrokken. Waarin zie je dat terug?
‘Ondernemen is meer dan producten verkopen, dan doel ik op de sociale functie. Je kunt klanten binden door echt een band met ze op te bouwen. Door een luisterend oor te bieden, een praatje te maken en indien nodig te helpen. Een tijd geleden kwam mijn hoogzwangere buurvrouw in paniek bij mij in plaats van de ambulance te bellen. Ik bracht haar met spoed naar het ziekenhuis waar ze van een zoon beviel. Die noemt ze nu gekscherend Abi. Mooi toch?’

Is daar wel tijd voor allemaal?
‘Daar maak ik tijd voor en dat wil ik ook andere ondernemers aanraden. Mijn vrouw Fatma zorgt ervoor dat alles doorgaat. Oprechte interesse tonen, dat voelen klanten. We zitten hier al 21 jaar en kennen iedereen in de buurt. Het is mede daardoor uitgegroeid tot een verzamelplek waar mensen lief en leed delen. En waar ze begrip voor elkaar krijgen, dat is goed voor de integratie. Ik noem het altijd de snackbar voor iedereen.’

Eigenaar Abi Patat geëerd voor maatschappelijke betrokkenheid

Eigenaar Abi Patat geëerd voor maatschappelijke betrokkenheid

Profiteert het bedrijf daar ook van?
‘Natuurlijk, in een fijne omgeving met een aangename sfeer wordt meer uitgegeven. De gunfactor is een prettige bijkomstigheid, al is het me daar niet om te doen. Klanten gunnen me iets. Die waardering is eigenlijk nog mooier dan de Amsterdamspeld.’

De rol van verbinder is op je lijf geschreven. Hoe zie je dat zelf?
‘Ik toon een menselijke kant, dat zou eigenlijk heel normaal moeten zijn. Je maakt veel mee in deze probleemwijk. Ik probeer me te verdiepen in mensen door met ze in gesprek te gaan. Dan hoor je wat het probleem is en kun je helpen met raad en daad. Het komt ook voor dat mensen zich niet gedragen, dan spreek ik ze daar op aan. Altijd op een positieve manier, want de toon is vaak bepalend.’

Zelf heb je ook te maken gehad met criminaliteit. Hoe wrang was dat?
‘Door een molotovcocktail brandde de zaak in 2014 helemaal uit. De snackbar was zes maanden gesloten, echt heel zwaar allemaal. Ik wilde stoppen, maar de hartverwarmende reacties van de buurt hebben me anders doen besluiten. Iedereen, van jong tot oud, heeft ons gesteund. Dat zal ik nooit vergeten. Daarbij, het is het leukste beroep ter wereld.’

Abi Patat

Reageer op dit artikel