artikel

HappyFood Hoevelaken haalt voordeel uit inbraak

Bedrijfsvoering 100

‘Kunnen jullie ons helpen de twee rechtmatige eigenaren van deze stoeptegels te vinden’, vroeg cafetariahouder Bas Berends zich af op Facebook. Hij plaatste er een video bij waarop twee inbrekers zijn te zien die met stoeptegels een raam kapot slaan. Snackkoerier belde met Bas Berends van HappyFood in Hoevelaken.

HappyFood Hoevelaken haalt voordeel uit inbraak
Bas Berends creëerde veel naamsbekendheid door video van inbraak. © Kastermans Studio

Wat is er precies gebeurd?
‘In de nacht van 30 op 31 december hebben twee mannen de brutaliteit gehad om de voordeur van mijn snackbar kapot te slaan. Ze zijn bijna twee minuten bezig geweest om met stoeptegels van 30 bij 30 centimeter een gat te gooien in een raam van de voordeur. Op camerabeelden is goed te zien dat ze brutaal en nogal amateuristisch te werk zijn gegaan met in de buurt gevonden stoeptegels.’

Hebben ze wat meegenomen?
‘Alleen een beetje wisselgeld. Waarschijnlijk hebben ze vooraf gepost, want op de videobeelden is te zien dat ze rechtstreeks naar het wisselgeld lopen. Het gedoe eromheen vind ik nog het ergst. Je moet veel regelen en je schrikt toch wel. Toen de glaszetter een paar uur later aan het werk was om de boel te herstellen, heb ik de camerabeelden op mijn telefoon teruggekeken en ook maar meteen op Facebook gezet. Daar heb ik een ietwat ludieke tekst bijgezet, door te vragen wie de rechtmatige eigenaren zijn van de gebruikte stoeptegels.’

 

Dat heb je geweten…
‘Ja, op de videobeelden zijn de inbrekers best goed zichtbaar. Maar het mooiste is nog dat de beelden op Facebook massaal zijn gedeeld. De video is bijna 100.000 keer bekeken en zelfs de wijkagent in Hoevelaken heeft de video gedeeld op zijn Facebook-pagina. Mijn kostenpost is €500 aan eigen risico, maar de naamsbekendheid van mijn zaak is vele malen meer waard door dit akkefietje.’

Maar daarbij bleef het niet?
‘Nee, want vervolgens doken de media er bovenop. Kranten en Omroep Gelderland hingen aan de lijn om het verhaal van de stoeptegelinbrekers te horen. Heeft zelfs Hart van Nederland er nog aandacht aan besteed? Dat wist ik helemaal niet. Enkele dagen later heb ik nog een video op Facebook gezet. Daarop is te zien hoe een van de inbrekers naar binnen gaat. Ik weet niet precies wat de regels zijn over het plaatsen van dergelijke video’s op internet, maar als de wijkagent het deelt dan zit het volgens mij wel goed.’

HappyFood Hoevelaken

© Kastermans Studio

Wat heb je ervan geleerd?
‘Dat bij een melding direct de surveillance moet worden gebeld. Nu werd ik als eerste op de hoogte gebracht. Maar midden in de nacht moet ik eerst wakker worden en aankleden, en dan zijn de inbrekers al gevlogen. Als de surveillance als eerste wordt gebeld, staan ze binnen een minuut op de stoep. Daarnaast is het belangrijk om goede camera’s te installeren. Mijn systeem heb ik nu 4 jaar, maar ik overweeg nieuwe camera’s aan te schaffen. Al dient het alleen al als afschrikmiddel.’

De video is bijna 100.000 keer bekeken en zelfs de wijkagent in Hoevelaken heeft de video gedeeld op Facebook.

Reageer op dit artikel