artikel

’t Klumpke heeft koolhydraatarme kaart

Bedrijfsvoering 2805

Geen brood en friet, wel vlees, uitgebreide salades, uitsmijters en huisgemaakte mayonaise. Gasten van cafetaria ’t Klumpke in Leende kunnen sinds kort bestellen van een koolhydraatarme menukaart. ‘Er is een nieuwe doelgroep ontstaan, die gezonder wil eten. Die wil ik ook bedienen’, vertelt ondernemer Peter Klumpkens.

’t Klumpke heeft koolhydraatarme kaart

De aanleiding voor de nieuwe menukaart is het project GezondDorp in Leende. Inwoners van deze plaats willen zichzelf slanker en gezonder eten. De initiatiefnemers, een plaatselijke sportarts en huisarts, adviseren de deelnemers om door middel van het LowCarb HigFat (LCHF) voedingspatroon, met weinig koolhydraten en meer gezonde vetten, hun gezondheid te verbeteren. Van de ruim 4000 inwoners van Leende nemen er 600 deel aan het project. Peter Klumpkens is één van hen. Sinds januari viel hij 16 kilo af, wat hij toeschrijft aan zijn nieuwe voedingspatroon en meer beweging. ‘Ik zit lekkerder in mijn vel en mijn conditie is verbeterd’, vertelt de 59-jarige. ‘Ik eet gezonder en snoep minder vaak uit mijn eigen frituurpan. Als ik snack, dan liever een frikandel dan een kroket, want een frikandel bevat veel minder koolhydraten.’

Nieuwe marktkansen

Koolhydraatarme snacksGezondDorp is een hot topic in Leende. Dat ontgaat ook de plaatselijke ondernemers niet. Zo verkopen de supermarkten tegenwoordig ladingen Griekse yoghurt, dat goed past in een LCHF-eetpatroon. Klumpkens, die al 33 jaar een eigen cafetaria heeft, ziet de groeiende belangstelling voor gezonde voeding niet als een bedreiging. Met de koolhydraatarme menukaart wil hij juist nieuwe marktkansen creëren. ‘De groep mensen die gezonder wil eten, groeit. Maar deze mensen willen ook nog steeds gemak. Daar speel ik op in.’
Op de GezondDorp-menukaart staan onder meer groentesoep uit eigen keuken, een uitsmijter bacon, salade gerookte kip en een shoarmaschotel met knoflooksaus.

Koolhydraatarm dus geen friet en brood

Koolhydraatarm snackenDe vleesgerechten worden geserveerd zonder friet en brood, maar met een uitgebreide salade en koolhydraatarme sauzen, zoals huisgemaakte mayonaisedressing. ‘De GezondDorp-variant van onze shoarma wordt geserveerd met knoflooksaus op basis van mayonaise’, vertelt Klumpkens. ‘We doen er geen pittige saus bij, want die bevat tomatenketchup en daar zitten weer te veel suikers (koolhydraten, red.) in.’ Voor de nieuwe menukaart heeft Klumpkens overlegd met diverse artsen. ‘Zij waren meteen heel enthousiast.’ Bij elk gerecht wordt het aantal koolhydraten vermeld, dit zijn er vaak maar enkele. De varkenshaas, gegrilde halve haan en kipfilet bevatten zelfs helemaal geen koolhydraten. ‘Mijn gasten stellen de nieuwe menukaart erg op prijs’, merkt Klumpkens. ‘Wie anders misschien niet meer bij mij zou komen, blijft nu toch klant. Ik zie ook nieuwe gezichten in de zaak die speciaal voor de nieuwe kaart komen.’

Koolhydraatarme gerechten zijn populair

Van de meeste reguliere gerechten is er nu ook een GezondDorp-variant. ‘De schnitzel staat niet op de nieuwe kaart, want die is gepaneerd en dat past niet bij een koolhydraatarme eetstijl’, zegt Klumpkens. ‘Een ongepaneerde schnitzel is voor ons te veel werk en het moet wel werkbaar blijven. De GezondDorp-salades vragen al meer aandacht. Ik mag er dan ook iets meer voor vragen; de meeste salades kosten rond de €10.’ Exacte omzetcijfers heeft de ondernemer nog niet, maar de koolhydraatarme gerechten staan al wel in de top-15 van bestverkochte productgroepen. ‘In totaal hebben we toch zo’n veertig groepen. Ik schat in dat de koolhydraatarme gerechten nu zo’n 3 tot 4 procent van de totale omzet betreffen. Nog geen grote omzetmakers, maar ze zorgen wel voor klantenbinding. En we hebben de kaart ook nog maar net geïntroduceerd.’

‘Ouderwets’ frietje kan ook

Koolhydraatarm snackenEen van de veelverkochte GezondDorp-gerechten is Hamburger ’t Klumpke, geserveerd met salade, gebakken ui, spekjes en champignons met een toef Vlaamse mayonaise en gebakken ei. ‘Sinds we onze nieuwe menukaart hebben, verkopen we bijna twee keer zoveel hamburgers’, vertelt Klumpkens. ‘Ze worden gemaakt door een slager. Voor €10 krijgen gasten een goede, lekkere maaltijd die goed verzadigt. Ook onze maaltijdsalades hebben een vlucht genomen; voorheen kochten we per week 15 kroppen sla in, nu 35.’ Wie een ‘ouderwets’ frietje met bij Klumpkens bestelt, zal deze altijd kunnen krijgen. ‘We zijn en blijven een traditionele cafetaria. Onze kracht is snel en goedkoop. Het is niet mijn taak om mensen gezonder te laten eten, maar ik vind het heel leuk om degenen die erin geïnteresseerd zijn, te inspireren. En die groep groeit. Als cafetariahouder moet je daar zeker je ogen niet voor sluiten. Natuurlijk hangt het ook van je situatie af; in een grote stad is het vast anders dan in een dorp als Leende, waar dit thema nu erg leeft.’

Niets mis met een aardappel

Klumpkens benadrukt dat hij friet niet in het verdomhoekje wil zetten. ‘Er is niets mis met een frietje. De aardappel is een natuurproduct, maar wel een met veel koolhydraten. Als je er dezelfde dag ook cola, chips, koekjes en brood bij eet, wordt het veel te veel. En dat is tegenwoordig wel een probleem: we leven in een én-én-maatschappij. Veel mensen hebben geen idee hoeveel koolhydraten ze op een dag naar binnen werken. Dat leidt op den duur tot hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht. Als ik met de nieuwe menukaart kan bijdragen aan een stukje bewustwording, is dat mooi meegenomen.’ 

Reageer op dit artikel