artikel

Biologisch cafetaria Pomms’ serveert friet in een schommel

Bedrijfsvoering 279

Pomms’ aan de Nieuwstraat in Gouda is geen doorsnee snackbar, maar een biologisch cafetaria met smaak en een verhaal. Op slechts 12 vierkante meter verovert Barbara de Bruijn het grote publiek met biologische friet, chips en kroketten.

Biologisch cafetaria Pomms’ serveert friet in een schommel

De lach is hartelijk. Barbara de Bruijn geniet. Vrolijk staat ze haar bezoekers te woord. Conversaties die verder gaan dan de gebruikelijke koetjes en kalfjes. Zoals zo vaak. Met dank aan het concept. Biologisch cafetaria Pomms’ staat voor passie, ondernemerskwaliteiten, milieubewust, maatschappelijk en superieure kwaliteit. ‘Mensen zijn zich steeds meer bewust van duurzaamheid en gezondheid. Ze zijn betrokken bij hun omgeving en willen zich beter voelen. Dat levert mooie en ontroerende gesprekken op. Ik leer hier elke dag,’ vertelt de 45-jarige onderneemster.

Pomm's in Gouda

Biologisch cafetaria Pomms’, fotocredits Marten Sandburg.

Horecaervaring genoeg

Die betrokkenheid miste zij vroeger bij andere cafetaria’s. Tot 2014, toen ze over de drempel stapte van Pomms’ aan de Coolsingel in Rotterdam, het geesteskind van het duo Niels Tijthoff en Ruud Boeve. ‘Daar was ik geen nummer, maar een mens. Ik voelde me er helemaal thuis.’ Barbara trok de stoute schoenen aan, solliciteerde en werd aangenomen voor één dag in de week. Tot haar eigen verrassing. ‘Ik heb een koksopleiding gevolgd, terraswerk gedaan en als cateringmanager gewerkt. Horeca-ervaring genoeg. Maar ik dacht niet dat ze zaten te wachten op iemand van mijn leeftijd.’ Een misvatting. De samenwerking verliep zo goed dat De Bruijn als dé ideale persoon in beeld kwam voor het runnen van de tweede vestiging van Pomms’, in Gouda. ‘Een A-locatie. Mensen lopen vanaf de parkeergarage zo het centrum in langs deze plek. Ideaal.’ De loondienst is inmiddels ingeruild voor het zelfstandig ondernemerschap. De Bruijn exploiteert Pomms’ in Gouda op franchisebasis. ‘Mijn droom was echt een eigen winkel, Ruud en Niels stonden daarvoor open. Ik maak gebruik van de voordelen van de formule, maar ik kan nu ook mijn eigen ideeën inbrengen.’

Biologische aardappel is de held van de zaak

Pomms' Gouda

Biologische aardappelen.

Pomms’ maakt alle producten zelf en gebruikt hiervoor natuurlijke ingrediënten. De kaart is bewust beperkt. De biologische aardappel, die prominent in het zicht staat, is de held van de zaak. De Bruijn snijdt de aardappels live en bakt ze inclusief schil voor en af met plantaardige olie. Honderd procent natuurlijk, zonder toevoegingen of E-nummers gepresenteerd in een kartonnen puntzak met een levendige zwarte-witte print en een separaat sausbakje. ‘De smaak is voller en beter vanwege de handgemaakte bereiding’, vertelt De Bruijn. Ook de rundvlees-, geitenkaas- en garnalenkroketten zijn zo puur als het maar kan. Alle ingrediënten komen zoveel mogelijk direct bij de biologische boer vandaan. De geitenkaas wordt gemaakt van puur Hollandse boerengeitenmelk, de Texelse garnalen worden duurzaam gevangen en dagvers gepeld. ‘Mensen willen iets anders dan een standaard kroket of frietje en gaan voor de kwalitatief betere en gezondere snack, dat voelt beter’, is de ervaring van De Bruijn. Daarom heeft ze geen cola of frikandellen in haar assortiment. ‘Daarvan zijn ook biologische varianten verkrijgbaar. Maar frikandellen en cola en gezondheid. Dat gaat bij veel mensen toch niet samen.’ Daarom zijn ook alle sauzen bij Pomms’ – mayonaise, pindasaus en ketchup – biologisch en worden ambachtelijk bereid door kleinschalige familiebedrijven.

Het productaanbod is 100% biologisch

Biologisch cafetaria Pomm's GoudaPomms’ ademt duurzaamheid uit al haar poriën. Niet alleen is het productaanbod honderd procent biologisch. De friet en kroketten worden geserveerd in een eigen milieuvriendelijke verpakkingslijn, de plantaardige olie wordt verwerkt tot bio-brandstof, de apparatuur is zo energiezuinig mogelijk en zelfs de bedrijfskleding draagt naast het herkenbare logo het predikaat duurzaam. ‘We willen de wereld leuker maken, wij vertellen een verhaal’. De twee robuuste schommels in de zaak hangen er niet voor niets. Veel bezoekers voelen zich zo blij als een kind als ze al schommelend van hun frietje genieten. Nog een procedé dat aandacht trekt: de bereiding van versgebakken biologische chips met zeezout. Barbara de Bruijn trekt met een boormachine de aardappel uit elkaar. Daarna bakt ze de chips in plantaardige olie totdat een knapperige bite ontstaat. Ze verkoopt de chips in een stilistisch vormgegeven zak. ‘Echt, de zakken chips zijn niet aan te slepen’, lacht ze. ‘Mensen geven het als cadeautje in plaats van de geijkte bos bloemen.’ 

Biologisch cafetaria Pomms’ van drie naar vier

In elke stad met meer dan 90.000 inwoners één Pomms. Dat is de droom van Niels Tijthoff en Ruud Boeve. Zij geloven heilig in hun concept van biologische friet en kroketten. De twee bouwen in 2009 een oude vrachtwagen om tot foodtruck en maken meteen naam bij festivalgangers. In 2014 openen ze de eerste vestiging in Rotterdam. Gouda en Amsterdam volgen en deze week opent de vierde
Pomms’ de deuren aan de Promenade in Zoetermeer. De bedoeling is dat alle vestigingen in handen komen van franchisers. Boeve: ‘Hoe meer je doorgroeit, des te moeilijker het is om alle zaken scherp te managen. Met goede franchisenemers kun je dat opvangen. Uiteindelijk willen we ons louter gaan toeleggen op marketing en inkoop.’

Leestip: Meer tips om duurzaam te ondernemen

Reageer op dit artikel