artikel

Van Gurp Fastservice investeert fors in twee zaken

Bedrijfsvoering 9

Paul van Gurp heeft zijn zaakjes goed voor elkaar. De eigenaar van Van Gurp Fastservice Restaurant in Deventer maakte de afgelopen jaren een sterke groei door. Voor de ervaren ondernemer is dat geen reden om in te dutten. Integendeel, hij investeert een enorm bedrag in het verder uitbouwen van zijn twee zaken. 

Van Gurp Fastservice  investeert fors in twee zaken
Paul van Gurp met zijn zonen Mark (l) en Kevin. Foto: Richard Stegers.

Ruim een kwart eeuw geleden trok Paul van Gurp de stoute schoenen aan. Hij had enkele jaren bij zijn broer in de cafetaria gewerkt en vond het tijd om op eigen benen te gaan staan. ‘Ik had de fijne kneepjes van het vak geleerd en wilde graag zelf de uitdaging aangaan.’

Die kans werd hem geboden toen een kleine snackbar in Colmschate (een dorp en omringend stadsdeel in Deventer) vrij kwam. Van Gurp bedacht zich niet en ging samen met zijn vrouw Karin van start met de verkoop van friet, snacks en broodjes.

‘Toen ik het overnam, zat er een omzet van 250.000 gulden op. Ik noem geen cijfers, maar het is nu een veelvoud van dat bedrag.’ Zijn brede grijns spreekt boekdelen. ‘Vanaf dag één was het druk. Ik moest al snel personeel aannemen.’ Agnes Brouwer, de eerste medewerker, vierde onlangs haar 25-jubileum. Inmiddels bestaat het team uit 28 personen, waarvan het merendeel langer dan 12,5 jaar in dienst is. ‘Dat zegt wel iets.’

Gegroeid

De bescheiden snackbar aan de Holterweg in Colmschate werd al snel te klein. Nu staat er een modern fastservicebedrijf met een uitgebreid assortiment, een comfortabel zitgedeelte en een bloeiende catering. Van 25 vierkante meter is de zaak gegroeid naar 180 vierkante meter.

De laatste ingreep was de aanbouw van een serre van 80 vierkante meter met 40 extra zitplaatsen, een investering van €160.000. ‘Het was al de derde grote verbouwing sinds de start. De trein dendert door’, aldus de 51-jarige Van Gurp. ‘Steeds moest er meer ruimte worden gecreëerd. De grote toeloop, niet alleen in het weekend, maakt het noodzakelijk. Je wilt gasten een plek kunnen bieden en snel en goed kunnen bedienen. Dan moet je groeien. Ik heb er een hekel aan als je mensen moet teleurstellen omdat je vol zit.’

>>Leestip>>Bijzondere kroket bij Paul van Gurp

Kans pakken

Ook de tweede zaak van Van Gurp wordt aangepakt. Het gaat om vestiging De Vijfhoek aan het Andriessenplein in Deventer, inmiddels
15 jaar in bezit. Het pand van de ‘buurman’ (Blokker) kwam te huur. ‘Zo’n kans komt vaak maar één keer voorbij. Een uitgelezen mogelijkheid om uit te breiden en te moderniseren.’

Uitstraling

De cafetaria verdubbelt in oppervlakte van 110 naar 220 vierkante meter. Het aantal zitplaatsen stijgt van 20 naar 50. Het krijgt gezien de artist impressions een prachtige uitstraling. ‘De zaak wordt van binnen helemaal gestript en opnieuw ingericht’, legt Van Gurp uit. De werkzaamheden nemen ongeveer zes weken in beslag en gedurende die tijd is de cafetaria gesloten. ‘In de tussentijd verwijzen we onze klanten naar de zaak aan de Holterweg op 2,5 kilometer afstand. Een bewuste keuze, daar is nu meer ruimte en zitgelegenheid.’

Perfectionistisch

De uitbreiding en facelift kost €6 ton. Met de investering van €160.000 aan de Holterweg is het totaal €760.000. Een flink bedrag. ‘Zeker. Ik ben nogal perfectionistisch. Als we iets doen, doen we het goed. Ik schat echter dat de omzet, van beide zaken totaal, €2 ton per jaar hoger uitvalt. Dan is het heel verantwoord.’

De toekomst lacht Paul van Gurp en zijn zonen tegemoet. Zelfs in de crisis wisten ze te plussen. Wat is toch het geheim? ‘Je moet het simpel houden. Met een lach heb je al veel gewonnen. Verder moet je ervoor zorgen dat klanten binnen een kwartier weer weg kunnen zijn, het is immers fastservice.’

Risicospreading

Met eigengemaakte snacks, maaltijden, ambachtelijk schepijs, ijstaarten en catering maken ze het verschil en zorgen ze voor risicospreiding. Alle doelgroepen worden bediend, er is voor ieder wat wils en zelfs een kinderhoek ontbreekt niet. Van Gurp schurkt qua assortiment en beleving aan tegen een restaurant. ‘We hebben een mooie slag gemaakt en het kan nog verder worden uitgebouwd’, aldus de grondlegger.

Bediening aan tafel

Wel of niet bedienen aan tafel? Dat is voor veel cafetariahouders met een zitgedeelte de vraag. Van Gurp Fastservice Restaurant kiest voor het serveren aan tafel. De bestelling wordt opgenomen aan de kassa. ‘Dan lopen ze langs de vitrines. Dat biedt in onze ogen meerwaarde ten opzichte van alleen een menukaart.’

Een ander punt is reserveren. Moet je reserveringen aannemen of niet? Van Gurp doet het alleen bij grotere groepen. ‘Anders houd je tafels langere tijd bezet, die soms toch een poos leeg blijven. Dat is zonde, want de doorlooptijd is snel.’

Reageer op dit artikel