artikel

Duurzaam beleid Plaza Gennep werpt vruchten af

Bedrijfsvoering 145

De boodschap is helder. Als je gaat investeren, denk dan ook aan energiebesparende maatregelen. Het duurzame beleid van Henri en Agnes Geurts werpt vruchten af. Plaza Gennep profiteert ervan. ‘Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen moet je heel breed zien. Naast het terugdringen van het energieverbruik gaat het bijvoorbeeld ook om personeelsbeleid en het scheiden van afval.’

Duurzaam beleid Plaza Gennep werpt vruchten af

Henri weet het nog precies: ‘De eerste dag was de omzet 23 gulden en 15 cent.’ Agnes en Henri Geurts zijn al sinds 1994 op de huidige locatie actief. Het echtpaar nam een bestaand café met een zaal en een kleine snackbar over. De snackbar begon te lopen en groeide. ‘We huurden het pand en stonden voor de keuze: verkassen of kopen. De eigenaar was niet van plan te investeren. En dat terwijl de huur wel steeds omhoog ging’, legt Agnes uit.

Na moeizame onderhandelingen kon het pand uiteindelijk worden aangekocht en besloten de ondernemers gelijk tot een flinke verbouwing. De snackbar werd een volwaardige cafetaria en kreeg veel meer ruimte ter beschikking. Daarvoor werd de zaal opgeofferd. Het café bleef tot 2001 nog open. Snel na de metamorfose sloten de cafetariahouders zich aan bij Smulwereld, later werd het Kwalitaria en ruim 6 jaar staat er nu Plaza Gennep als naam op de gevel.

Duurzame investeringen

De laatste verbouwingen zijn gedaan van december 2003 tot 2005 toen stapsgewijs de huidige zaak werd gecreëerd. ‘Sinds die tijd zijn we ook serieus met duurzaamheid aan de slag’, vertelt Henri. Er kwamen 64 zonnepanelen en 2 warmwaterpanelen op het dak te liggen. Ze zorgen sindsdien voor ongeveer 5000 kWh op jaarbasis. Maar er gebeurde meer. Er kwam ledverlichting, een centrale koelingsunit, een automatisch doseringssysteem en een ijsmachine die 300 kuub water per jaar bespaart. Een grondwaterpomp in combinatie met een WKK (Warmte Kracht Koppeling) is de spil in het geavanceerde systeem. Een prettig klimaat in de cafetaria is het gevolg. En het energieverbruik ging drastisch naar beneden. ‘We letten nauwlettend op kostenbeheersing. Dat is de eerste winst en zorgt voor een veel beter rendement.’

Winddelen

Door de maatregelen is ook het gasverbruik gezakt naar amper 5000 kuub per jaar. Het stroomverbruik ligt rond de 55.000 kWh. De eigen zonnepanelen wekken daarvan maar een klein deel op. ‘Daarom hebben we aandelen in negen Nederlandse windmolens gekocht, dat noemen ze winddelen’, merkt Henri op. In totaal levert het voldoende eigen groene stroom op om voor 95 procent het totaalverbruik af te dekken.’

Plaza Gennep wil eventueel nog een volgende stap maken om de gasaansluiting helemaal niet meer nodig te hebben. Dan zou de nog prima functionerende hr-bakwand op gas moeten plaatsmaken voor een elektrisch model. ‘Dan ben je ook van de hoge REB (Regulerende Energie Belasting) op gas af. Het is een mogelijkheid, maar voorlopig nog even toekomstmuziek.’ De ondernemers hebben inmiddels een neusje voor energiebesparende en milieuvriendelijke maatregelen ontwikkeld. Zo zijn ze zich bij tal van machines bewust van het verbruik. De koffiemachine kan, indien niet gebruikt, in een lage stroomstand. De blikjespers zorgt voor minder afval en de verpakkingen zijn zoveel mogelijk van recyclebaar materiaal. ‘We werken veel met servies, dat scheelt ook en het ziet er bovendien goed uit.’
Door afvalscheiding is er slechts 600 liter vuil per twee weken. ‘

Een collega vertelde laatst dat hij 1200 liter per week aan afval laat afvoeren. Zonder alle maatregelen waren we minstens drie keer zoveel geld kwijt aan energie. We communiceren het eveneens met onze klanten. Die waarderen onze werkwijze, dat zorgt voor de gunfactor. Het betaalt zich aan alle kanten uit. We kunnen het collega’s alleen maar aanraden.’

Reageer op dit artikel