artikel

Allergenen: drie cafetaria’s over hun aanpak

Bedrijfsvoering

Zaterdag 13 december treedt de Europese allergenenwet in werking. Snackbar Constantijn, Eetpaleis ’t Vosje in Rosmalen en De Wielewaal in Hoogeveen zijn drie voorbeelden van bedrijven die allergenen in hun onverpakte producten in kaart hebben gebracht. Want dat is de verplichting vanaf dit weekend: informeren over 14 allergenen in onverpakte producten. Drie ondernemers over hun aanpak.

Allergenen: drie cafetaria’s over hun aanpak

Bij Snackbar Constantijn staan sinds begin deze maand kleine cijfertjes achter de gerechten op de menuborden. Elk cijfertje correspondeert met een allergeen. Acht staat bijvoorbeeld voor ei en drie voor soja. Middels een legenda die in de zaak hangt kunnen gasten van deze Amsterdamse snackbar duidelijk zien welk allergeen waar in zit. Vier medewerkers hebben een training gevolgd en hebben vervolgens – ieder voor een kwart van het menu – in kaart gebracht welke allergenen in de producten zitten. ‘Vrij veel werk voor een relatief kleine groep mensen’, meent de bedrijfsleider van Constantijn, Wouter Janssen. ‘Maar dat maakt niet uit als het wetgeving betreft. Het moet gewoon.’

Eetpaleis ’t Vosje
Eetpaleis ’t Vosje in Rosmalen kiest een andere aanpak: deze zaak heeft een allergenen map met daarin alle informatie en ook op de website van de snackbar staan de allergenen bij de gerechten vermeld. ‘Het heeft veel tijd gekost om alles te maken en uit te zoeken, maar ’t Vosje vindt het belangrijk om de gasten goed te kunnen informeren,’ aldus mede-eigenaar Roy van Veghel.

Snackbar De Wielewaal
Snackbar De Wielewaal gaat verder dan de veertien verplichte wettelijke allergenen. Het bedrijf brengt 19 allergenen in kaart op haar website. ‘Wij vragen gasten om bij iedere bestelling aan te geven of ze een voedselallergie of -overgevoeligheid hebben. De bestelling krijgt dan een speciale behandeling bij De Wielewaal om eventuele kruisbesmetting tegen te gaan.

Aansprakelijkheid
Ondernemers die hun allergenenbeleid goed op orde hebben, hoeven niet te vrezen voor wettelijke aansprakelijk bij schade, zegt advocaat Raoul Meester uit Amsterdam. De NVWA kan een boete tot €1050 opleggen aan bedrijven die niet aan de wet voldoen. Daarnaast kan niet voldoen aan de wet tot gevolg hebben dat de snackbar niet meer verzekerd is bij eventuele letselschade of aansprakelijkheidsstelling. De praktijk zal dit moeten uitwijzen,’ besluit de advocaat.

Snackkoerier en Misset Horeca hebben samen een dossier gemaakt over allergenen met tips, blogs en adviesvideo’s.

Reageer op dit artikel