artikel

IJs verkopen is sociaal gebeuren

Bedrijfsvoering

We beleven tot nu toe een fantastische zomer. Vanwege het vele mooie weer is er veel vraag naar ons schepijs.’ Woorden van melkveehouder Barend Mul uit Fluitenberg (Dr). Met melk van het eigen bedrijf maakt de familie Mul al vijftien jaar lang op ambachtelijke wijze room-, sorbet- en yoghurtijs, dat aanvankelijk alleen in de eigen boerderijwinkel en op regionale braderieën en dorpsfeesten werd verkocht. Sinds april staat Mul ook zeven dagen per week met een ijscokar in het centrum van het door toeristen drukbezochte Ruinen. ‘Dat loopt als een trein. Mensen komen bij mij voor een ijsje en een babbeltje.

IJs verkopen is sociaal gebeuren

De familie Mul stond al enige tijd op de wachtlijst van de gemeente om ijs te mogen verkopen in Ruinen. ‘Dit voorjaar kregen we bericht dat er voortaan op de brink in het dorp een ijscokar van ons mocht staan. De vergunning loopt van april tot en met september. Als het mooi weer is, staan we er iedere dag. Wat dat betreft is het tot nu toe een prachtige zomer voor ons’, zegt Mul. De melkveehouder staat iedere middag zelf achter de ijscokar in Ruinen.

‘Op de brink is het meestal erg druk. Veel mensen willen er behalve een ijsje ook graag een praatje maken. Dan zijn ze bij mij aan het goede adres. IJs verkopen is wat dat betreft ook een sociaal gebeuren. Doordat ik met iedereen een babbeltje maak, merk ik dat veel mensen telkens weer bij mij terugkomen. Het melken van de koeien laat ik ondertussen aan de kinderen over of ik huur daarvoor een bedrijfshulp in.’

De familie Mul produceert en verkoopt een grote variatie aan schepijssmaken. Ze worden verkocht in hoorntjes. In de boerderijwinkel, die echtgenote Tineke Mul runt, kunnen mensen het ijs eventueel ook in plastic bakjes kopen en deze desgewenst in de eigen vriezer leggen. ‘Sinds we dit jaar een pasteurisatieketel hebben gekocht, kunnen we veel sneller ijs maken dan voorheen’, zegt Tineke. ‘Je hebt dan meteen zestig liter basismix tot je beschikking, die je alleen nog maar hoeft af te tappen als je ijs gaat maken.’

In de boerderijwinkel verkoopt Mul ook zelfgemaakt suikervrij ijs en ijstaart. Bovendien kunnen klanten er een ijsbuffet bestellen. ‘Daarnaast verhuren we een nostalgische ijscokar met schepijs voor feestjes of speciale gelegenheden. Enkele horecazaken in de regio nemen zo nu en dan ijs van ons af.’ Mul stond ook al eens met een ijscokar in het centrum van Hoogeveen, maar dat werd geen succes. ‘We hadden er een standplaats in een straat met acht snackbars en nog drie andere ijsverkopers. Door die grote concurrentie viel onze omzet tegen. Hoogeveen hebben we daarom voorlopig geschrapt.’

Tweede tak
Mul heeft naar eigen zeggen in Ruinen een toplocatie voor ijsverkoop. Maar de veertig koeien tellende melkveehouderij ‘Hoeve Sonne Claer’ vormt nog steeds het hoofdinkomen van de familie Mul. ‘We zijn destijds met de productie van ijs begonnen om de basis van onze melkveehouderij te verbreden. Nu, vijftien jaar later, is deze activiteit uitgegroeid tot een mooie tweede tak.

Momenteel wordt door ons op jaarbasis 1.500 liter melk tot ijs verwerkt’, aldus Mul. Daarnaast herbergt het bedrijf nog een camping met vijftien kampeerplaatsen en een picknickplaats met speeltuin, waar veel dagtoeristen op af komen. ‘Al deze mensen kopen graag een ijsje in de boerderijwinkel.’

Reageer op dit artikel