artikel

‘Een vegetariër wil ook kiezen

Bedrijfsvoering

Vijf procent van de Nederlandse bevolking is vegetariër. Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om de consumptie van vlees te verminderen. Wordt het tijd om meer vegasnacks op te nemen in het assortiment? We vragen het aan Floris de Graad, directeur Nederlandse Vegetariërs Bond.

‘Een vegetariër wil ook kiezen

Hoe ervaart u de Nederlandse snackcultuur?

‘De Nederlandse snackcultuur is gebaseerd op veel vet en suiker. Het lijkt vooral om bulk te gaan. Het is vaak weinig creatief.’

Hoe kijkt u in uw functie naar het vega-aanbod in de Nederlandse cafetaria?

‘Het aanbod van vegetarische producten is vaak ondermaats. Goed, het meest verkochte product, de patat, is natuurlijk vegetarisch en daarom zullen veel vegetariërs regelmatig een snackbar bezoeken. Verder is de keuze vaak beperkt als je iets meer wilt en ben je aangewezen op een kaassoufflé. Voor de wat strengere vegetariërs is dat trouwens ook geen optie, omdat voor het maken van kaas in de regel stremsel wordt gebruikt.’

Doen fastfoodketens als McDonald’s en Burger King het beter?

‘Daar kom ik eigenlijk nooit. Ik vind de kwaliteit van de producten matig en de prijs hoog. Daarbij zijn het ongezellige en onpersoonlijke tenten. Ik voel me meer aangetrokken tot de kleinschalige snackbar om de hoek. McDonald’s en Burger King zijn natuurlijk van huis uit hamburgergiganten en dat zullen ze blijven tot er echt geen markt meer voor is. Het invoeren van vegetarische producten is voor hen natuurlijk puur strategisch. Ze zien liever niet dat een gezelschap met een vegetariër in het midden, om die redenen hun bedrijven overslaan. Men voert zo beperkt vegetarische producten in om uiteindelijk meer hamburgers te kunnen verkopen.’

Er zijn de laatste jaren meer vegetarische snacks bijgekomen. Hoe kijkt u aan tegen deze ontwikkeling?

‘De laatste jaren lijkt er wat verbetering op te treden, maar ik heb de indruk dat er qua smaak al veel meer mogelijk is dan wat we nu in de snackbar aantreffen. Uiteindelijk wil je als vegetariër natuurlijk ook gewoon uit tenminste vier of vijf vegetarische snacks kunnen kiezen.’

Spelen cafetariahouders niet al genoeg in op vegetarische klanten, het is immers nog geen vijf procent van de bevolking?

‘Het aantal zelfverklaarde vegetariërs is met vijf procent van de bevolking op zichzelf natuurlijk te klein om uitgebreid te bedienen. Maar het aantal mensen dat regelmatig voor een maaltijd zonder vlees kiest bedraagt ongeveer vier miljoen. Dat is toch een flinke markt en ik ben er van overtuigd dat deze mensen steeds vaker de voorkeur zullen geven aan minder of geen vlees, al was het maar omdat vegetarisch eten heel lekker kan zijn en je je er gezonder bij voelt.’

Reageer op dit artikel