artikel

Snacks gaan hand in hand met presentatie

Bedrijfsvoering

Al zo’n drie decennia lang is Plusfood met het merk Friki een belangrijke speler op de markt van pluimveevlees. Met haar diepgevroren kip- en kalkoenspecialiteiten richt het bedrijf zich op zowel het retail- als het out-of-homesegment. Snackkoerier liet zich in de Nederlandse hoofdvestiging van Plusfood in het Friese Oosterwolde bijpraten over de visie die Friki heeft op de kip- en kalkoensnack in de cafetaria.

Snacks gaan hand in hand met presentatie

Friki richtte zich voornamelijk op het grootverbruik, waarbij het niet bekend was waar de eindproducten uiteindelijk hun bestemming vonden. Sinds een jaar of 15 is de cafetariabranche een specifieke doelgroep. ‘Fastfoodketens, waaronder McDonald’s, hebben destijds een aantal trends ingezet’, meent Jan Donker, accountmanager horeca & grootverbruik. ‘Vooral de nuggets betekenden een doorbraak in het kipsnacksegment. Wij hebben hierop ingespeeld met kipconcepten voor zelfstandige ondernemers.’

Momenteel kent Friki drie snacks die als snelle hap voor de cafetariamarkt zijn bestemd: de Nuggy’s Kiplekker, de Spicy Chickenburger en de Kipkaaspunt. In dit assortiment heeft de fabrikant oog voor de presentatie. Iedere snack heeft zijn eigen consumentendoosje dat iets toevoegt aan de herkenbaarheid van het product. Volgens Donker is snacken een kwestie van smaak en fun. ‘Daar past een leuke verpakking bij, die daarnaast verhoging van de omzet in de hand werkt. Je mag ook best duidelijk maken dat iemand Nuggy’s of een Kipkaaspunt van Friki heeft besteld. Gelukkig zijn cafetariahouders niet meer zo angstig om merknamen te noemen. Je ziet hetzelfde bij bijvoorbeeld de kroketten van Van Dobben of Kwekkeboom. Je ontpopt je als A-merk en dat mag dan worden uitgedragen. Bovendien is klant steeds kritischer en wil weten wat hij eet.’

Naast de snacks produceert Friki een keur aan kant-en-klare schnitzels, burgers, schijven en filets die de snackbarhouder als component van een menu kan gebruiken. In haar productvoering hanteert het bedrijf een duidelijk onderscheid tussen horeca en retail. Wat in de schappen van de supermarkt ligt, is niet verkrijgbaar bij de cafetaria en andersom. Jan Donker: ‘Het mag niet zo zijn dat de consument in de snackbar drie gulden betaalt voor een snack, terwijl hij er voor één piek meer vijf kan kopen bij de grootgrutter.’

Donker is van mening dat het bedrijf de wind mee heeft als het gaat om consumentenbeleving. ‘De klant krijgt steeds meer in de gaten dat kip licht verteerbaar is en weinig calorieën bevat. Daarnaast is dit vlees goed te combineren met allerhande kruiderijen en garnering. Je kunt er alle kanten mee op. Ook dankzij een consequente reclamecampagne is de consument deze kenmerken gaan waarderen. Daarnaast nam het imago van varkens- en rundvlees de laatste jaren af. Met name de mkz- en bse-perikelen waren daar debet aan.’ Maar salmonella dan? Donker relativeert deze problematiek die kipproducten af en toe in een kwaad daglicht stelt. Deze besmetting is zeker beheersbaar, mits de HACCP-regels consequent in acht worden genomen.’

Trends
Friki signaleert in de markt een aantal trends die het bedrijf meeneemt in haar beleid. Zo hebben consumenten het steeds drukker, maar wensen in de schaarse vrije tijd wel te genieten. Met het oog op het voedingspatroon beperkt zich dit niet meer tot de eetmomenten zoals die van oudsher gelden. Hij wil op ieder moment van de dag kunnen consumeren; bij voorkeur snel, zo gevarieerd mogelijk en kwalitatief goed. Het is aan onder meer de horeca, inclusief de cafetariasector, om hierop in te spelen. En met haar diepvriesassortiment denkt Friki naar eigen zeggen met de branche mee.

‘We doen het goed in het cafetariacircuit’, zegt Jan Donker. ‘Zo blijkt dat onze conserveringsmethode door snackbarondernemer en klant wordt gewaardeerd. Vooral nadat hierin de laatste jaren een belangrijke ontwikkeling is doorgevoerd. Nog niet eens zo lang geleden werd een product gekruid, gebraden en vervolgens ingevroren. Pas een jaar of tien geleden namen we de eerste gaarkast in gebruik. Dit is een heteluchtoven die het product, voordat we het bij een temperatuur van min 40 graden Celsius invriezen, door en door gaart. Hierdoor is het bacteriologisch veilig en bovendien snel te bereiden. En door de supersnelle afkoeling waarborgen we de smaak en kwaliteit.’

De vraag van de consument naar kip- en kalkoensnacks groeit gestaag. Het wekt dan ook geen verbazing als Donker aangeeft dat Friki bezig is met de ontwikkeling van een nieuw product voor de markt van de snelle hap. ‘Het idee hebben we’, is het enige wat hij kwijt wil. ‘Maar tussen de ontwikkeling en de lancering ligt een lang traject. Geregeld schakelen wij panels in die een product testen op smaak en uitstraling. Want je kunt als Friki nog zó’n leuk idee hebben, het is uiteindelijk de consument die het product zal moeten waarderen.’

Reageer op dit artikel