artikel

Elf tips voor de keuze van een bakwand

Bedrijfsvoering

De aspecten waarmee rekening moet of kan worden gehouden bij de keuze van een bakwand zijn zeer divers. Hierbij enkele aandachtspunten en tips die onder meer zijn aangegeven door cafetariaondernemers op de internetsite www.foodservice.nl van onderzoeksbureau Foodstep.

De aanschaf van een bakwand betekent een forse investering. De keuze om nu, volgend jaar of over twee jaar over te gaan tot de aanschaffen van een nieuwe bakwand wordt mede ingegeven door de te behalen voordelen. Houd bij de berekening van uw kosten rekening met de kosten voor zowel korte als lange termijn. Een grote investering op korte termijn kan de meest winstgevende investering zijn op langere termijn!

Houd rekening met het vermogen, de warmteoverdracht en het energieverbruik van de bakwand. Een hoger wattage betekent dat u automatisch in een hogere tariefgroep valt voor het energieverbruik. Relateer het gewenste vermogen aan je benodigde capaciteit, nu en in de toekomst. Blijft het aantal klanten gelijk of wordt er in de buurt een nieuwe wijk gebouwd?

Een computerbesturing met baktijdenprogramma’s geeft haarscherp inzicht in het gas en vetverbruik en biedt mogelijkheden om hiermee zuiniger om te gaan. Daarnaast zorgt de computer voor een constantere kwaliteit. Vooral handig bij veel wisselend en onervaren personeel.

Kijk naast het rendement naar het werkgemak en de te behalen tijdwinst. Dit laatste aspect vertaalt zich direct in de besparing van de personeelskosten. Sneller bakken betekent meer tevreden klanten, meer klanten per uur, een kortere spits en minder personeelsuren. Dus minder personeelskosten.

Kies je voor ronde of vierkante ketels? Volgens een ondernemer levert een ronde ketel vetbesparing op, er zit minder vet in de ketel. De vierkante ketels, met meerdere mandjes, bieden je de mogelijkheid gelijktijdig meer kleinere bestellingen aan te nemen. Dus ken uw klant en zijn bestellingspatroon!

Welke apparatuur moet naast de frituur aanwezig zijn? Is een bakplaat, gaspitten, magnetron, au bain marie en (gekoelde) werkbank wenselijk en/of noodzakelijk? Kijk kritisch naar uw huidige productaanbod, de wensen van uw klanten. Welke niet-frituur producten verkopen goed en welke slecht en welke producten hebben een goede marge en rechtvaardigen de investering van de nieuwe apparatuur. Hoe zijn de ontwikkelingen in de markt ten aanzien van nieuwe niet-frituur producten en welke apparatuur is hiervoor nodig?

Denk aan ‘visual merchandising’. Hoe aantrekkelijk ziet de bakwand eruit of lijkt het meer een productieruimte? Kiest u voor traditioneel roestvrijstaal of voor een andere kleur? Zijn er disposable houders aanwezig of heeft u een andere mogelijkheid om de voorraad bakjes, bekers en zakjes netjes op te bergen? Kijk eens naar een bakwand, door de ogen van uw gast en zoek een combinatie tussen een fraaie en efficiënte vormgeving.

Kijk naar het gemak van het schoonmaken en het verwijderen en filteren van vet. Mogelijk is een ingebouwd vetfiltersysteem een goede aanvulling. Ergernissen en extra handelingen kunnen u op de lange termijn veel geld en werkplezier gaan kosten. Misschien wel een van de belangrijkste redenen om een nieuwe ketel aan te schaffen.

Bij de aanschaf van een nieuwe (HR) ketels ontvangt u vaak een belastingvoordeel en subsidies. Let echter op: niet elke ketel met de vermelding HR is per definitie zuiniger, als je uitgaat van het energieverbruik. Zet de kosten en opbrengsten naast elkaar.

Houd rekening met de gemeentelijke bepalingen, voorschriften en subsidies ten aanzien van onder anderen brandveiligheid, lucht- en vetafvoer.

Zet uw wensen en eisen ten aanzien van een nieuwe bakwand op schrift. Gebruik hierbij de voor- en nadelen van uw huidige bakwand als uitgangspunt. Ga voor meer informatie te rade bij leveranciers en collega’s. Gebruik ook internet en foodservice.nl om u te oriënteren bij uw keuze. Heeft u uw wensen inzichtelijk laat dan een aantal leveranciers een voorstel doen en maak op basis van rationele feiten een vergelijking. Bij een gedegen voorbereiding geeft een dergelijke investering u toch net iets meer zekerheid en minder slapeloze nachten.

Reageer op dit artikel