nieuws

Rechter: ProFri moet uitspraken over bakwanden van Qbtec rectificeren

Apparatuur 1290

De rechter heeft fabrikant Qbtec in het gelijk gesteld in het kort geding dat de fabrikant had aangespannen tegen ProFri. Dat betekent dat de vakvereniging uitspraken over HR-bakwanden van het merk Kiremko moet rectificeren. 

Rechter: ProFri moet uitspraken over bakwanden van Qbtec rectificeren
De Kiremko HR van Qbtec bij Snackpalace Zuid in Veenendaal

Qbtec spande een kort geding aan tegen ProFri naar aanleiding van een publicatie in Frituurwereld, het vakblad van de vereniging. In het artikel worden de eerste bevindingen beschreven van een onderzoek naar lekkende frituurketels. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door het Nederlands Frituurcentrum, in opdracht van ProFri.

Rectificatie

Qbtec eiste rectificatie op vier punten. Volgens het artikel zou er een groot probleem zijn met de HR-ketels van Kiremko. Nieuwe of vernieuwde ketels zouden daarnaast hetzelfde gebrek vertonen. Ook zou Qbtec volgens het artikel bevestigd hebben dat het aantal klachten inderdaad te hoog is. Als laatste stelt het artikel dat het niet de vraag is óf de ketels gaan lekken, maar wanneer.

De rechtbank in ‘s-Hertogenbosch heeft Qbtec vandaag, 1 november, op alle punten in het gelijk gesteld en sommeert ProFri om de uitspraken binnen een week te rectificeren in een e-mail naar de leden, op laste van een dwangsom van 1000 euro per dag. Daarnaast moet de rectificatie in de eerstvolgende editie van vakblad Frituurwereld worden gepubliceerd.

‘Flinke tik op de vingers’

Qbtec-directeur Gijs Okkerman zegt dat er in deze zaak alleen maar verliezers zijn, zo laat hij weten in een schriftelijke reactie. Hij noemt daarbij de juridische kosten waar ProFri-leden volgens hem mee geconfronteerd worden. Daarnaast heeft Qbtec zich onterecht aangevallen gevoeld. ‘Het knaagt wanneer er onwaarheden worden rondgebazuind en je publiekelijk aan de schandpaal genageld wordt zonder vooraankondiging en zonder enige onderbouwing.’

Okkerman is vanzelfsprekend blij met de uitspraak. ‘De beschuldiging van ProFri c.q. Frans van Rooij (directeur ProFri, red.) dat iedere ketel gaat lekken is belachelijk en volstrekt in strijd met de waarheid. De rechter heeft wat dat betreft ProFri en Frans van Rooij een flinke tik op de vingers gegeven.’

ProFri-directeur Frans van Rooij was na de bekendmaking van de uitspraak niet bereikbaar voor commentaar. Het is op dit moment niet duidelijk hoe de vakvereniging op deze uitspraak zal reageren.

Qbtec sleept ProFri voor de rechter om publicatie over frituurketels

In augustus van dit jaar publiceerde Frituurwereld, het vakblad van de vereniging, een artikel over de eerste bevindingen een onderzoek naar lekkende frituurketels.  Het Nederlands Frituurcentrum doet in opdracht van ProFri sinds de zomer van 2017 onderzoek naar lekkende frituurketels. Daaruit zou blijken dat de meeste mankementen die kunnen leiden tot lekkages voorkomen in de HR-bakwanden van Kiremko, een merk van Qbtec.

Qbtec zegt graag in gesprek te willen komen met de ondernemers die ontevreden zijn over producten van de fabrikant. Daarvoor is het e-mailadres Gijs@qbtec.nl in het leven geroepen.

 

 

 

Reageer op dit artikel