nieuws

Kroket mag niet naar Sotsji: dan daar zelf maken

Apparatuur

Van Dobben mag vanwege de strenge regels geen kroketten en bitterballen exporteren naar Rusland voor consumptie in het Holland Heineken Huis. Daarom stuurt de snackfabrikant krokettenmaker Piet Brink naar Sotsji om er zelf bitterballen en kroketten te gaan maken. Dagelijks vele honderden. Met de hand.

Kroket mag niet naar Sotsji: dan daar zelf maken

Het lukte krokettenfabrikant Van Dobben door de strenge regels niet om zijn producten te exporteren naar Sotsji, voor de borrels en partijen in het Heineken Holland House. Dus stuurt Van Dobben een krokettenmaker naar Rusland. Die gaat daar dagelijks honderden bitterballen en kroketten maken. Met de hand. En van plaatselijke producten.

Dagelijks 120 kilo ragout

‘Meester Croquettenmaker’ Piet Brink (61) vindt het leuk dat hij naar Rusland gaat, al verwacht hij weinig van het sporten te zien. ‘Ik ga elke dag 120 kilo ragout maken en daar met de hand de bitterballen en kroketten van draaien.’ Brink krijgt weliswaar hulp van een assistent, maar het blijft een flinke klus: dagelijks minimaal duizend bitterballen en nog eens een paar honderd kroketten. ‘Eigenlijk ook topsport, he…’

Verse bittergarnituur

Volgens het bedrijf is het elke keer weer een uitdaging om z’n producten op de olympische locaties te krijgen. Dat bleek dit keer dus een onmogelijke opgave. Brink vertrekt daarom binnenkort naar Sotsji, maar nu al is er veel contact met de chef de cuisine van het Holland Heineken House in Rusland. Die selecteert daar het rundvlees, de bloem, kruiden en specerijen die nodig zijn voor de authentieke kroket. Brink heeft een ingrediëntenlijst opgestuurd, zowel in het Nederland, als in het Engels en Russisch. Daar staan bijvoorbeeld duizend eieren op. ‘Voor de eerste serie.’

Stiekem vindt Brink het wel zo goed dat zijn bittergarnituur nu vers wordt gemaakt en geserveerd. ‘Diepvries is natuurlijk ook prima, maar een verse kroket blijft altijd het lekkerst.’

Reageer op dit artikel