nieuws

Keurmerk voor kassasystemen

Apparatuur

Kassa’s met een keurmerk dat aangeeft dat het systeem fraudebestendig is, de Belastingdienst is er blij mee. De eerste keurmerkkassa’s zijn sinds vorige week leverbaar.

Keurmerk voor kassasystemen

Zes leveranciers van kassasystemen kregen vorige week het ‘Keurmerk betrouwbare afrekensystemen’ uitgereikt uit handen van Peter Veld, directeur-generaal van de Belastingdienst. Hun kassa’s zijn fraudebestendig en voldoen alle eisen van de fiscus.  Onder de zes Leon Besslink (tweede van links) van kassaleverancier Next to Food in Culemborg.

Ongeveer 15% van de ondernemers blijkt volgens inschatting van de Belastingdienst gebruik te maken van een afrekensysteem met een zogenoemde afroomfunctie waardoor onderdelen van de omzet voor de ogen van de fiscus te verbergen zijn. In maart 2011 kondigde de Belastingdienst streng toezicht hierop aan. Leveranciers van afrekensystemen reageren hierop door zogenoemde Keurmerk-kassa’s in de markt te zetten. Ondernemers die zo’n kassa kopen weten zeker dat alle gegevens goed worden vastgelegd.

Een Keurmerkkassa is voor ondernemers niet alleen interessant omdat hij aan de administratieve eisen van de fiscus voldoet. Ondernemers zijn ook beter uit met zo’n kassa doordat hij zekerheid biedt: er kunnen niet onopgemerkt gegevens verdwijnen of worden veranderd. Hierdoor wordt de bedrijfsvoering optimaal ondersteund. Er is minder kans op calamiteiten (kwijt raken van gegevens) en allerlei vormen van fraude worden eerder ontdekt. Het blijft de verantwoordelijkheid van de ondernemer en zijn medewerkers om alle transacties te registreren. Maar als hij gebruik maakt van een Keurmerkkassa, dan is er voor hem zelf en partijen die hij voor zijn bedrijf nodig heeft (de bank, belastingdienst, fiscaal en administratief intermediairs, vergunningverleners, gemeenten) meer zekerheid over de kwaliteit van die gegevens in het afrekensysteem.

De fiscus is blij met de komst van Keurmerk-kassa’s. Peter Veld, directeur-generaal van de Belastingdienst: ‘Belastingontduiking is niet alleen een probleem van de Belastingdienst of de kassabranche. Het is een maatschappelijk probleem. Met een Keurmerk-kassa kan de ondernemer laten zien dat hij de fiscale regels wil naleven.’ Veld reikte vorige week de eerste Keurmerken uit aan leveranciers van afrekensystemen die aan de normen voldoen.

Foto: Ton Harland fotografie

Reageer op dit artikel