nieuws

Verleidelijke geur maakt patat frites lekker

Apparatuur

De geur van versgebakken frites is de grote verleider en daardoor vindt vrijwel iedereen patat zo lekker. Frites bevat tot wel negen geuren, blijkt uit Engels onderzoek.

Verleidelijke geur maakt patat frites lekker

Een frietje ruikt niet alleen maar naar aardappel, blijkt uit onderzoek van Dr. Graham Clayton van de Universiteit van Leeds. De geur is complexer en bevat verschillende aroma’s, waaronder butterscotch, uien, bloemen, cacao en opvallend genoeg ‘strijkplank’, de huiselijke geur die vrijkomt bij het strijken van wasgoed. In totaal komen negen geuren vrij.

Om al die aroma’s te krijgen moet frites wel goed doorbakken worden. Een te bleek gebakken frietje levert maar drie geuren op, waaronder die van, niet lekkere, bittere cacao. Medebepalend voor een verleidelijk lekkere geur is ook het soort aardappelen, de olie die wordt gebruikt en de bereidingswijze, in frituur of oven.

Volgens Clayton kan het wel eens zo zijn dat door zijn bevindingen frites net als wijn behandeld en besproken gaan worden. ‘Fritesfans die met mooie woorden indruk maken op het gezelschap, net als wijnkenners dat doen’, meldde hij met een knipoog.

Reageer op dit artikel