nieuws

‘Stoomfrituur’ HiFri genomineerd voor foodprijs

Apparatuur

De HiFri, de door TNO ontwikkelde ‘stoom-frituuroven’, is genomineerd voor de Food Valley Award 2007. Het systeem om te frituren zonder vet komt eind dit jaar op de markt.

‘Stoomfrituur’ HiFri genomineerd voor foodprijs

Bij het stoombakken wordt stoom van 200 graden Celsius in contact gebracht met snacks en frites. De smaak en kleur van het stoomgebakken producten zijn hetzelfde als bij frituren. Deze nieuwe manier van bereiding houdt in dat de producten minder calorieën en vet bevatten. Vanwege het gesloten circuit waarin de stoom wordt verhit komen er geen luchtjes en spetters vrij.

De HiFri komt eind dit jaar op de markt. Het gelijknamige bedrijf zal de stomer vermarkten. Het idee om de HiFri op de markt te brengen is ontstaan uit intensieve samenwerking tussen TNO Kwaliteit van Leven en Kiremko, fabrikant van bakwanden.

Volgens TNO komt de HiFri alleen nog voor instellingen en horeca op de markt. Directeur van HiFri, Ariaan Verdaansdonk, ziet ook mogelijkheden voor de cafetaria. ‘We gaan de komende tijd diverse tests uitvoeren bij potentiële klanten.’

De award wordt uitgereikt tijdens de Food Valley Conferentie op 4 oktober in CineMec in Ede. Ook genomineerd zijn Sonder Food Systems met een non-stop worstmachine, en Plant Dynamics met een systeem om vitaliteit en kwaliteit van planten en fruit in beeld te brengen.

Bekijk hier een uitzending van Editie.nl over de HiFri.

Reageer op dit artikel