nieuws

Carnaval helpt nieuwste snackrage Kapsalon

Apparatuur

Een bak met daarin friet, shoarma, een ruime scheut knoflooksaus en sambal, een plak kaas erover die even wordt gesmolten in de oven en daarna garneren met sla, rauwkost en tomaat. Het is een flinke bak eten, heet Kapsalon en is de ‘nieuwste’ rage in snackland.

Carnaval helpt nieuwste snackrage Kapsalon

Al enige tijd maakt de snack furore in de regio Rotterdam, maar is afgelopen carnaval ook omarmd door Brabantse cafetaria’s als anti-carnavalskater recept, meldt het Brabants Dagblad (BD).

Met tientallen gaan de kapsalons over de toonbank, melden cafetaria’s in Brabant en Rotterdam; de prijzen variëren van 2,5 tot 5,5 euro.

Gelikt

Richard Strik van de gelijknamige Kwalitaria in Boxtel heeft een verklaring voor het succes. ‘Mensen lopen niet warm voor snacks die door de fabrikanten bedacht worden. Al die gelikte producten zien we een zachte dood sterven. Als iets in een snackbar zelf ontstaat, is het meestal wél een succes’, zegt hij in het BD.

Alhoewel ook Brabantse snackbars het gerecht als ‘Kapsalon’ op hun menu vermelden, heeft die naam zijn oorsprong in shoarmazaak El Aviva in Delfshaven, onder de rook van Rotterdam.

Geestelijk vader

Naast El Aviva zit Kapsalon Tati. De geboren Kaapverdiaan Nataniël Gomes, eigenaar van de kapperszaak, mag een van de geestelijk vaders van de Kapsalon worden genoemd.

‘Wij van Tati hebben het ontworpen’, zegt hij in het Algemeen Dagblad. ‘Eerst bestelden we shoarma met patat in een bak. Later kwamen daar de kaas en sauzen bij. Als we mensen stuurden zeiden we: vraag maar om een Kapsalon en bij El Aviva wisten ze dan wat er bedoeld werd.’

1800 caloriën

Volgens Cano Turgut van El Aviva is het veruit de populairste bestelling in de zaak. ‘Precieze aantallen kan ik niet geven. Ik denk niet dat m’n baas dat leuk vindt.’ Maar in een rustig kwartier gaan er bij El Aviva al drie bakken over de toonbank. ‘Jongeren eten het graag. Eén Kapsalon en ze hoeven de hele dag niet meer te eten.’

Bij het Voedingscentrum in Den Haag zijn ze er duidelijk over. ‘Gezond? Absoluut niet! Er zitten 1800 calorieën in, bijna het totaal van wat volwassenen op een dag mogen eten. En het is verschrikkelijk vet!’, aldus het centrum in het BD.

SBS maakte een reportage over de Kapsalon

Reageer op dit artikel