blog

Blog: Laat jij je wel eens verrassen?

Apparatuur

Ter lering en inspiratie gingen vorige maand enkele cafetariaondernemers met mij mee naar Londen voor een inspiratietour: ‘A fast taste of London’. Waarom Londen? Omdat dat nu eenmaal op reisafstand ligt en op foodgebied enkele jaren voorloopt op Nederland. We waren benieuwd tegen welke foodconcepten we zouden aanlopen. De inspiratie kwam uit onverwachte hoek.

Blog: Laat jij je wel eens verrassen?

In Londen is de burgerketen Leon een begrip. Hier ga je heen voor natural fast food, zoals ze dat zo chic noemen. Allemaal gemaakt met verse ingrediënten van Britse bodem.

Familiegevoel

Achter de schermen is het een typisch fastservicerestaurant, aan de voorkant een gezellige huiskamer met een boekenkast en veel mensen om je heen.

Blijkt de restaurantmanager ‘dad’ of ‘mom’ te heten en de leidinggevenden ‘uncles’ en ‘aunties’. Mooi voorbeeld van hoe je een familiegevoel en een prettige werksfeer creëert.

Jamie Oliver

Aangekomen bij Jamie Oliver’s Take Out, vlak bij Piccadilly Circus, zien we dat het verrassend slecht gesteld is met de hygiëne in dit bedrijf. Het is er rommelig en vies en tegels liggen los.

Wel heel mooie fotografie op de balie, maar met zo’n grote naam achter je bedrijf, zou je eigenlijk anders verwachten.

Chipotle

Chipotle Mexican Grill is een burrito- en tacoketen met 1.500 outlets en ruim 37.000 medewerkers. Op hun website zijn ze erg open over wie ze zijn en waar ze voor staan. Transparantie en integriteit staan hoog in het vaandel.

Aangekomen in Soho blijkt dit totaal anders te liggen. De dienstdoende leidinggevende mag niets vertellen. Niet over de keten, niet over de geschiedenis, niet over het assortiment, niets.

We worden verrast met een mailadres van het hoofdkantoor in Engeland. Of we daar even toestemming willen vragen. Weinig openheid dus.

Hamburger

’s Avonds gaan we eten bij MeatLiquor. De eerste verrassing is er al bij aankomst, waar we een half uur (!) in de rij moeten wachten om überhaupt binnen te komen voor een hamburger.

Vervolgens komen we in een overvolle jongerenkroeg terecht met bier uit blik en waar de bedrading van de lampen loshangt aan het plafond. In Nederland ondenkbaar!

Hier maakt dat kennelijk niet uit en draait het alleen om de kwalitatieve burgers die worden geserveerd. Mooi contrast.

Boerenmarkt

De volgende dag op St. Pancrass en King’s Cross, twee enorme stations op nog geen 50 meter afstand van elkaar, worden we overweldigd door de omvang en de hoeveelheid onderscheidende horeca.

Zoals bijvoorbeeld Sourced Market. Hier heeft men de grote voordelen van een boerenmarkt naar het stadscentrum gehaald, waar streekproducten van hoge kwaliteit aan de drukke forensen worden verkocht.

Terras

Toch komt de meest onverwachte inspiratie uit onverwachte hoek. We zijn nog niet ‘geland’ bij het als eerste te bezoeken bedrijf, loopt Stefan van Os van de KomEet in Schijndel tegen de voor hem perfecte terrasafscheiding aan! Nog niets gezien, (bijna) niemand gesproken, reis al geslaagd. Briljant!

Inspiratie

Inspiratie zit dus in meer dan alleen het bezoeken van een interessant foodconcept. Het zit ‘m in de kleine dingen, waar je soms toevallig tegenaan loopt.

Maar ís dat ook toeval, of kun je dat enigszins ‘sturen’.

Nieuwsgierig zijn
Ik denk van wel, want voor inspiratie moet je openstaan. Om je heen kijken, interesse tonen en nieuwsgierig zijn. Hoe vaker je dat doet, hoe meer ‘er naar je toe komt’.

Maak vandaag dus nog een afspraak met een collega ergens in het land, bevraag elkaar, wees kritisch, leer en wordt beter!

Fastservice-virus

Dat laatste deed Dennis ook. Dennis was werkloos, zocht werk en ging zich oriënteren binnen de fastservice. Schreef zich in voor een Masterclass van SVO en werd gekoppeld aan Meindert van Kwalitaria De Bolder op Urk.

Inmiddels is hij gegrepen door het ‘fastservice-virus’. Omdat hij zich heeft laten verrassen door wat de sector hem biedt.

Hij werd meegenomen naar Londen en kreeg aan het eind van de tour de hamburgeronderbroek, als aanmoedigingsprijs. Misschien wel de grootste verrassing van de tour.

In het najaar gaan we nog een keer. Heb je tips en/of wil je mee? Ook ik laat me graag verassen!

Reageer op dit artikel