artikel

Vijfde bakwand voor De Huut. ‘Als dat maar goed gaat’

Apparatuur 1280

Vijfde bakwand voor De Huut. ‘Als dat maar goed gaat’
Foto: Henk Riswick

Michel Schenning van cafetaria De Huut in Doetinchem kocht vorig jaar zijn vijfde bakwand. Ondertussen weet de ondernemer heel goed wat hij wil in een bakwand en wat de kritieke punten zijn.

Als er één ondernemer is die alles weet over het aanschaffen van een nieuwe bakwand,. dan is het wel Michel Schenning van cafetaria De Huut in Doetinchem. Sommige cafetariahouders doen misschien wel vijftien jaar met een bakwand. Schenning niet.

Hij begon in 1984 met zijn zaak en heeft sindsdien liefst vier keer de bakwand vervangen. ‘Ik begon met een elektrische bakwand’, vertelt hij. ‘Dat was toen beduidend sneller dan gas. Later is dat technisch veranderd.’

Schenning heeft eigenlijk nooit een bakwand tot het eind van de levensduur gehouden. Nee, de ondernemer houdt de zaak graag up-to-date en heeft regelmatig verbouwd. Daarnaast, of misschien wel daardoor, werd het steeds drukker en moest de capaciteit dus alsmaar omhoog.

bakwand

Foto: Henk Riswick

Fry Logic

‘Er was niets mis met de bakwanden, anders was ik wel naar een andere leverancier gegaan’, laat de ondernemer weten. ‘Toen ik in 1998 een nieuwe bakwand aanschafte, kwam ik bij Hakvoort Professional en zag de Fry Logic. Met hoog rendement, rond de 90 procent. Maar het ging me in eerste instantie om de handelingssnelheid.’ Sindsdien is Schenning het merk trouw gebleven en begin maart was het tijd voor de nieuwste Fry Logic.

Energie-investeringsaftrek

De vloer in de zaak moest worden vervangen en dus moest de bakwand er sowieso uit. ‘En voordat je te maken krijgt met grote reparaties, kun je maar beter een nieuwe hebben. En er zit EIA op.’ Schenning vervolgt: ‘We wilden de vorige bakwand eigenlijk laten reviseren. Dan moet hij terug naar de fabriek en dat was per onderdeel heel duur. En we moesten het vervoer zelf verzekeren. Met een nieuwe bakwand en 54,5 procent Energie Investeringsaftrek waren we onder de streep voordeliger uit.’

Het aftrekpercentage van de EIA is sinds 1 januari 2019 van 55 procent verlaagd naar 45 procent. Ondernemers nog tot 2024 gebruik maken van de EIA-regeling, zo verwacht Hakvoort Professional.

Levering was hele happening

De levering van de bakwand was een hele happening. Het gevaarte kwam per vrachtwagen, waarbij de hele zijkant werd geopend om ‘m eruit te krijgen. Het apparaat werd met een grote verreiker over het plein gereden en daarna centimeter voor centimeter door de schuifpui de zaak in geduwd. Schenning: ‘Je staat erbij en je denkt: ‘Als dit maar goed gaat.’ Want je weet wat hij kost en je weet dat als hij valt of knakt, het minimaal acht weken duurt, voordat er een nieuwe is.’

bakwand

Foto: Henk Riswick

Vooral capaciteit

Aangezien het voor Schenning de vijfde bakwand is, weet hij ondertussen wel wat hij wil en waarop hij moet letten. Het gaat ‘m vooral om capaciteit. Ook dit keer is deze weer aangepast, met acht manden voor friet en acht voor snacks. Daarnaast heeft de wand een ingelaste bakplaat, een bain-marie en twee neutrale werkruimten.

Altijd hoog rendement

‘En we willen altijd hoog rendement’, zegt Michel. ‘Tijdens de spits tussen 17.00 en 19.00 uur gooien wij de manden vol. Dat kan bij ons niet anders. Op een drukke dag gaat er een behoorlijk aantal dozen friet doorheen. Bij een gewone friteuse zakt de temperatuur van 175°C naar 150°C. Deze is zo krachtig, dat hij de temperatuur sneller terugbrengt naar de 175°C. Het is hier voornamelijk afhalen, en de klant heeft zo een knapperiger frietje. Dus ik wil absoluut niets anders hebben.’

bakwand

Foto: Henk Riswick

Investering

De aanschaf van een bakwand is een grote uitgave. Voor Michel Schenning was het echter slechts een onderdeel van de investering; ook stak de ondernemer geld in de verbouwing van de cafetaria. Twee monteurs zijn twee dagen bezig geweest met het plaatsen en aansluiten van de bakwand. In totaal is de zaak drie weken dicht geweest.

‘Ja, dat doet zeer in de resultaten’, vertelt Schenning. ‘We hebben altijd met elke verbouwing een begroting gemaakt. Dit is het bedrag wat je hebt, punt. Geen discussie. Want iedereen komt met ideeën, ook tijdens het verbouwen, met het gevaar dat je over je budget heen gaat. We hebben dit keer voor het eerst ruimte gehad om omzetverlies af te dekken.’

Omzetverlies meefinancieren is echter niet makkelijk, weet Schenning. ‘Dan moet je goede boekhouding en jaarcijfers hebben. En er moet vertrouwen bij de bank zijn, anders lukt het niet.’ Schenning verwacht de investering er in zeven jaar uit te hebben.

Schoonmaakgemak

Ook is het gemak tijdens het schoonmaken een belangrijk aspect voor De Huut, vertelt Schenning. ‘Dit is voor Hakvoort één van de langste bakwanden aan één stuk. Naadloos. Ik wil niet dat er vet tussen onderdelen gaat zitten. Sommige bakwanden zien er heel mooi uit, maar hebben van die lastige hoekjes. Dat hou je niet goed schoon. Als je ‘s avonds klaar bent en je moet nog een uur schoonmaken in plaats van twintig minuten, dan word je daar niet vrolijk van.’

Ergonomie

Schenning wordt ook steeds wijzer op het gebied van ergonomie. ‘De gemiddelde medewerker wordt bijvoorbeeld steeds langer. Bij de vorige bakwand stond de magnetron boven de bakwand en stak iets uit, waardoor ze moesten bukken om bij de hele bakplaat te kunnen komen. Nu kunnen ze rechtop blijven staan.’

Filtersysteem

Toen Michel Schenning in 2006 een nieuwe bakwand aanschafte, kwamen de eerste automatische filtersystemen op de markt, met pompen die het vet rechtstreeks naar buiten pompen.

‘We zijn nu van het oude systeem – onder elke pot een pomp – overgestapt op een systeem met twee pompen: één onder de snackkant en één onder de patatkant. De twee pompen zijn met elkaar verbonden. Als de ene pomp uitvalt, kunnen we met de andere alles legen.’

De leidingen lopen via de achterkant naar buiten, rechtstreeks naar de ton voor oud vet. Het buizenstelsel is bovendien voorzien van een warmtelint, zodat er geen resten achterblijven. De Huut wisselt twee keer in de week het vet. ‘Dat is wel inschenken. Het kan automatisch, maar we hebben geen ruimte voor een grote container met frituurolie.’

bakwand

Foto: Henk Riswick

Afzuigsysteem

Een ander opvallend onderdeel van de bakwand van De Huut, is het afzuigsysteem. De roosters hangen plat boven de ketels, waardoor er meer bewegingsruimte ontstaat. Volgens de fabrikant zorgt dit ook voor betere afzuiging. Het besturingssysteem is Fry Mate, waarbij het touchscreen met icoontjes voor gebruiksgemak moet zorgen. Ledverlichting helpt om een prettige werkomgeving te creëren.

Medewerkers denken mee

Naast het rendement is het ook van groot belang dat medewerkers optimaal kunnen werken aan de bakwand. Daarom laat Schenning zijn team meedenken bij de aanschaf. Annet Schenning: ‘We gaan ook af op hun mening. We hebben hen meegenomen naar de fabriek, zodat ze hun ervaringen konden delen. Hakvoort geeft aan dat zij daar ook van leren.’ Schenning is supertrots op de prestatie van zijn team. ‘Er komen nogal wat patat en snacks tegelijk uit. Dat is een gigantische klus die zij klaren.

V.l.n.r.: Medewerkers Kees Mos en Michella Smitz, Annet en Michel Schenning. Foto: Henk Riswick


Reageer op dit artikel