artikel

Deze 9 factoren bepalen de prijs van een bakwand

Apparatuur 2125

Deze 9 factoren bepalen de prijs van een bakwand

De prijs van een bakwand wordt bepaald door veel verschillende factoren. Het is vergelijkbaar met de prijsopbouw van een nieuwe auto. Elke extra optie of uitbreiding heeft zijn prijs. In dit artikel zetten we de bepalende factoren op een rij.

Natuurlijk zijn er standaardbakwanden te koop. Drie ronde, conventionele ketels en een enkele afzuiging is zo’n standaard. Die variant wordt regelmatig verkocht aan ondernemers in het buitenland en aan ondernemers met bijvoorbeeld een foodtruck.

Zo’n standaarduitvoering kost minder dan 10.000 euro. Maar; de gemiddelde Nederlandse cafetariaondernemer kan daar niet mee uit de voeten. Een bedrag van minimaal 20.000 euro is waar je aan moet denken wanneer je van plan bent een nieuwe bakwand aan te schaffen.

1. Het aantal ketels

Het meest kostbare onderdeel in iedere bakwand is de ketel. De prijs van een nieuwe bakwand wordt dan ook grotendeels bepaald door het aantal ketels. Een HR-ketel kost ongeveer 6000 à 7000 euro per stuk. De gemiddelde bakwand heeft toch al snel drie of vier ketels; dat komt op een bedrag tussen de 18.000 en 28.000 euro aan ketels. Er zijn tientallen verschillende soorten ketels verkrijgbaar, met allen hun eigen toepassing, vorm, afmeting en vermogen.

2. Conventioneel of HR

Als je dan het aantal ketels weet, is het vervolgens de vraag of je kiest voor conventionele ketels of ketels met hoog rendement. HR-ketels zijn vele malen duurder, omdat er meer materiaal, isolatie en meer productie-uren komen kijken bij het maken van die ketels. Een heel eenvoudige besparing is dus kiezen voor conventioneel, want een andere indeling bespaart niet zo maar duizenden euro’s. Dat is logischerwijs een eenmalige besparing, want met een HR-bakwand verdien je uiteindelijk (een deel van) de investering terug in het rendement.

3. Elektrische ketels

Elektrische ketels zijn ook duurder dan conventionele ketels op gas, maar weer stukken goedkoper dan HR-ketels. Dit heeft te maken met de techniek om ze te produceren. Bovendien zijn elektrische ketels momenteel minder gewild, waardoor de aanloopkosten hoger zijn voor de fabrikanten van bakwanden. De verwachting is dat de prijs over een jaar of vijf omlaag gaat, wanneer de vraag naar elektrische bakwanden groeit.

4. Lengte bakwand

Een ander element dat de prijs mede bepaalt, is de lengte van de bakwand. Hoe groter de installatie, hoe meer plaatmateriaal erin wordt verwerkt. RVS is kostbaar materiaal. De meeste fabrikanten kunnen een bakwand tot vijf meter zelf produceren. Als de installatie langer wordt dan vijf meter, moet het hele gevaarte op transport naar een fabriek worden gebracht waar ze wel de benodigde machines hebben voor het vouwen en buigen van het plaatmateriaal. Van die machines zijn er slechts een paar in Nederland. De kosten voor het transport kunnen daardoor behoorlijk oplopen.

Daarnaast betekent een grotere bakwand in de meeste gevallen meer apparaten. De ketels zijn dan wel het duurste onderdeel, maar ook de bedragen van bain-maries, uitschepbakken, bakplaten, sausdispensers en dergelijke onderdelen tellen uiteindelijk mee in de totaalprijs.

5. Elektronische snufjes

Een bakwand is echt net een auto. Hoe meer technische snufjes, hoe duurder. Een touchscreen bediening is duurder dan handmatige bediening. Wil je Ledverlichting? Een vetfiltersysteem? Een elektronisch pompsysteem? Een hip kleurtje? Luxere afwerking? Denk maar aan een auto: navigatie, muziekinstallatie, raambediening, stoelverwarming, automaat, velgen: alles heeft zijn prijs. Zo werkt het ook met een bakwand.

6. Afzuiging en toevoer verse lucht

Bij een bakwand kun je kiezen tussen een enkele of dubbele afzuiging. Een dubbel afzuigkanaal kost ongeveer 2000 euro meer. Het is de moeite waard om uit te zoeken of die dubbele afzuiging daadwerkelijk nodig is. Dat is het geval wanneer het vrijgekomen vocht zich gaat hechten aan het plafond en de muren en de ramen laat beslaan. Ook is het belangrijk om te kijken of het huidige afvoerkanaal geschikt is of dat er extra kosten bijkomen voor de installatie, omdat er een nieuwe dakdoorvoer moet komen.

Wat wel eens wordt vergeten, is dat het afzuigen van lucht ook betekent dat er verse lucht in het pand moet worden gebracht. In sommige panden is het openzetten van een raam of deur voldoende, maar in andere panden moet er een gat met luchtdoorvoer worden gemaakt op een (het liefst) niet zo zichtbare plek. Natuurlijk zijn er ook elektronische systemen voor luchtverversing verkrijgbaar.

7. Tweedehands en revisie

Soms lijkt het financieel aantrekkelijker om een tweedehands bakwand te kopen. Tips van de leveranciers: koop bij een vertrouwd bedrijf, zorg dat je de historie van de bakwand kent en zorg dat hij niet ouder is dan vijf jaar. Online worden regelmatig installaties aangeboden, die van buiten als nieuw lijken, maar van binnen in slechte staat blijken te zijn.

Revisie van bijvoorbeeld een ketel is ook een mogelijkheid. Maar, de rest van de bakwand blijft net zo oud. Door de ketels te laten reviseren, verleng je alleen de levensduur van de ketels en niet van alle andere onderdelen. Zoek dit goed uit, want soms is een nieuwe bakwand aanschaffen aan het einde van de rit toch voordeliger.

8. Installatiekosten

Aan de installatie van een bakwand hangt ook een bedrag. Onverwachte oplopende kosten kunnen bijvoorbeeld zijn het vergroten van de gasleiding of -meter, vergroten elektravoorziening, aanleggen van afzuigkanaal en dakdoorvoer. In sommige gevallen moet er een ontgeuringsunit worden aangelegd op de afzuiging. De lengte van het afzuigkanaal heeft ook invloed op de prijs. Datzelfde geldt voor een wegpompleiding voor vet.

9. Investeringsaftrek 2019

Rijksoverheid heeft de energie-investeringsaftrek (EIA) in het leven geroepen om ondernemers te stimuleren te investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen of duurzame energie. Deze fiscale aftrekregeling houdt in dat je naast de afschrijving van deze investering een extra bedrag mag aftrekken van de winst.

Voorheen kwam je in aanmerking voor deze aftrek bij de aanschaf van een HR-bakwand, maar die zijn uit de lijsten verwijderd. Reden daarvoor is dat er inmiddels varianten beschikbaar zijn die minder energie gebruiken, zoals een frituurtoestel op inductie. Overigens geldt die aftrekregeling alleen op de frituurketels en niet op de gehele bakwand en alle andere accessoires en apparatuur. Alle voorwaarden zijn te vinden op de website van Rijksoverheid.

Het aftrekpercentage van de EIA is sinds 1 januari 2019 van 55 procent verlaagd naar 45 procent. Ondernemers nog tot 2024 gebruik maken van de EIA-regeling, zo verwacht Hakvoort Professional.

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van: Oscar Muis (Qbtec), Peter Maters (Florigo Frying Equipment) en Eric Harsta (Hakvoort Professional).


Reageer op dit artikel